Реклама / Ads
3| 5221 |07.03.2011 НОВИНИ

Установиха неефикасно изразходване на средства за онколечение

.
Неефективно и неефикасно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания е установено от проверка на Сметната палатаф, съобщиха днес от институцията.
 

Това е „индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостна организация на дейността, свързана с реда по предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания“, е записано в изводите от одита на изпълнението за реда за предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания по реда и условията на Наредба № 34, за периода от 01.01.2006г.-31.12.2009, извършен от Сметната палата.Според одитния орган е необходима промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.

За одитирания период средствата за скъпоструващо лечение по бюджета на министерството са коригирани 9 пъти, като при 8 от тях корекциите са в посока на намаление на средствата. Така от началото на 2006 до края на 2009 година средствата за скъпоструващи лекарства са намалени с малко над 49 милиона лева. Тези икономии на средства са реализирани в условия на недостиг от някои видове лекарствени продукти, като за част от тях има дълги листи на чакащи, посочват още одиторите.

Освен това от 2006 до 2008 г. са оставали неразплатени фактурирани количества лекарствени продукти средно около 9 на 100, което представлява месечната доставка на лекарствени продукти. Те са разплащани през януари следващата година.„Предприетите действия по изграждане на централизирана информационна система не са довели до въвеждане на ефективно работещ проект. Дейностите на различните етапи от изпълнението на проекта са неоправдано забавени, при срок за изпълнение на проекта 16.04.2009 г. и на практика в края на одитирания период прекратени“, пише още в заключенията на одиторите.

Според тях „прилагането на процедурите по ЗОП възпрепятстват навременното и в необходимите количества доставяне на лекарствените продукти“. Те отбелязват, че „всяка година са оставали недоговорени лекарствени продукти, което нарушава ритъма на лечението на пациентите“.

Не са използвани възможностите за подписване на рамкови споразумения от Министерство на здравеопазването, в случаите, когато анализът е показвал, че кандидатът е само един и не може да се приложи принципа на конкурентен подбор, което би облекчило навременното осигуряване на доставките. Многократното обявяване и прекратяване на обществени поръчки е довело до забавяне на сключването на договорите с доставчиците, което е увеличило съществено риска от ненавременно осигуряване на лекарствени продукти, както и от прекъсване на задължителни основни терапевтични схеми за лечение на пациентите“, се посочва още в заключенията.

Установени са множество случаи на забавено и временно прекъснато лечение, което показва неефективно и неефикасно изразходване на средствата и е индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостната организация на дейността. „Липсват правила и писмено утвърдени критерии за подбор на пациентите, които са в „листи на чакащи“, което създава предпоставки за различен подход при тяхното включване за лечение. Създадени са предпоставки за неспазване на сроковете между две вливания със съответния лекарствен продукт, което намалява ефективността на лечението. Създаденият механизъм за разпределение на лекарствата за скъпоструващо лечение, в т. ч. за лечение на злокачествени заболявания, чрез централна комисия, е неефективен“, отбелязват от Сметната палата.

Тя е дала общо 12 препоръки на Министерството на здравеопазването, като то има три месеца да ги изпълни. Този срок изтича на 25 май. Сметната палата смята, че трябва да се предприемат действия за определяне на състава на програмния съвет по програма „Достъпни и качествени лекарства и медицински изделия“ и за неговото ефективно функциониране, както и за действия за точното определяне и отчитане на показателите за изпълнение по програмния бюджет и за подобряване на съгласуваността и координацията между ангажираните в процеса дирекции. Трябва да да се предприемат действия за решаване на проблема с изпълнение на договора за изграждане на Централна информационна система, да се извърши анализ на доставчиците по отделните медикаменти и се предприемат действия за сключване на рамкови споразумения, когато е целесъобразно, с оглед своевременната доставка на необходимите количества лекарствени продукти. Сметната палата препоръчва да се предприемат действия за подобряване на координацията между лечебните заведения и министерството относно снабдяването със скъпоструващи лекарства, да се приемат правила за работата на комисията за изготвяне на спецификациите на лекарствените продукти, в които да са определени ясни критерии за включване на видовете лекарствени продукти в тях, както и за определяне на техните количества. Трябва да се регламентира редът за включването на пациенти в лечение при образувана „Листа на чакащи“, който да е валиден за всички лечебни заведения.

Препоръчва се и да се предприемат действия за актуализиране на Вътрешните правила за провеждане на процедури за възлагане на обществените поръчки на МЗ, действащи след 13 октомври 2008 година, както и да се актуализират и утвърдят Вътрешните правила за организация на дейността в дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия“ в съответствие с промени в нормативната уредба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5479 |28.12.2010 Ст. Константинов: Скъпи процедури източват средства в кардиологията . 1| 4753 |21.04.2010 Н. Кокинов: Нарушенията в НЗОК засечени с всякакви средства . 1| 4590 |18.03.2010 БСП и ДПС не щат министър по управление на средствата от ЕС . 4| 4536 |17.03.2010 Разследват злоупотреба със средства за бедствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads