Реклама / Ads
4| 4533 |17.03.2010 НОВИНИ

Разследват злоупотреба със средства за бедствия

.
Цветан Цветанов
Образувано е дознание за злоупотреба със средства, отпуснати за бедствия. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Дарик радио.
 
По думите му криминална полиция вече правела проверки за нарушения при изразходването на парите за последните четири-пет години. Проверявало се дали има случаи, при които за ремонта на един и същ обект е плащано няколко пъти. Министър Цветанов председателства Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която разпределя помощта от страна на държавата към пострадали в бедствия общини.

Вицепремиерът каза, че парите за тази година ще се разпределят приоритетно - при затегнат контрол и насрещни проверки, защото средствата били недостатъчни.

В Шабла чакат повече от половин година обещаната им от бюджета помощ след земетресението на 5 август. Ето какво каза за този и подобни на Шабла случаи министър Цветанов, както и за проверките при харченето на парите за бедствия: „Изисках от Гражданска защита да ми се даде справка, за да видим в рамките на 4-5 години дали няма едни и същи обекти, които са получавали пари, било то от републиканския бюджет, било от европейски проекти. Оказа се, че има такива случаи. Дали сме ги на криминална полиция, за да може да възложи на всички областни дирекции на МВР в страната да се направят насрещни проверки там, където бъде документирано, че два или три пъти за едно и също бедствие ние сме давали пари - това означава, че всъщност нещо не е наред и има злоупотреби с парите, които са отпускани".

“Имаме вече образувани такива досъдебни производства - в Старозагорско имаше две малки населени места, където са усвоявани пари по този начин, в момента работим и по други населени места, където има подобни злоупотреби. Ще направя всичко възможно за тези случаи, които вече са одобрени, да започнем да превеждаме парите. Защото хората не ги интересуват процедурите, които ме въвели, за да осъществим по-голям и надежден контрол. Тези пари трябва да бъдат точно по такива случаи, които са за крайно нуждаещи се, които са изпаднали действително в бедствено събитие, какъвто е случаите в Шабла, Тунджа, Елхово, Видин, Брегово", категоричен бе Цветанов.

Днес мога смело да кажа, че няма съдебна воля за борба с организираната престъпност и корупцията, категоричен бе вътрешният министър.

Цветанов коментира, че тази битка не е работа само на МВР, а и на неправителствения сектор и на всички, които имат отношение към нея. “Видяхме как се преразпределят, как се пазарят постове в ВСС”, коментира той. По думите му, съдебната система в България не е на ниво, като той обясни това с фактът, че арестуваните за злоупотребите по САПАРД вече имат присъди в Германия, а в България още не. Вицепремиерът отбеляза, че у нас организираната престъпност и корупцията са влезнали в трайна връзка с местната и изпълнителната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4653 |16.03.2010 Разследват 25 бивши служители на държавни агенции . 0| 5216 |05.03.2010 Разследват "акулите" в лекарствения бизнес . 0| 4841 |19.02.2010 Разследват 2 ченгета за връзка с Трактора . 8| 5338 |08.02.2010 Червен депутат хвърли имунитета си, иска да го разследват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads