Реклама / Ads
17| 5529 |27.03.2019 НОВИНИ

Напусналият зам.-министър Първанов: Омерзен съм, имам фирми и съм морален

.
Красимир Първанов
Никой не ми е искал оставката, това е акт на моето съзнание. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка заради закупен на занижени цени апартамент в столичния квартал ”Изток”.
 

Вчера, ставайки, първата работа която свърших е да отида в Министерски съвет и да си подам оставката. В последните дни много се говореше за морала на политиците. Аз считам, че моралът не е дума, а действие. Считам, че съм направил едно морално действие, заяви Първанов.

 

Той обясни, че е постигнал намаление на цената чрез преговори със строителната фирма. Доста спорихме - как е ситуирано жилището, къде е ситуирано, има новострояща се сграда, юг почти не се вижда, човек не може да си отвори прозореца там, шумът е денонощен, заявил Първанов, а от фирмата приели аргументите му за намаляване на цената.

 

Странно е, че едновременно с разговора по Нова тв, по бТВ излъчваха репортаж и разговор по същите проблеми с Крисимир Първанов. И там той се обяви за морален и спазващ всички правила и закони.

 

Той е категоричен, че не е обвързан със строителната фирма.

Няма и конфликт на интереси, че съм имал фирми, свързани с енергатиката. защото като зам.-министър съм имал други ресори. Нарочно ги избрах.

 

По думите му целта на скандала "Апартаментгейт" е да се дестабилзиират предстоящите европейски избори

 

За мен този скандал е битов. В професионален аспект считам, че съм се справил много добре в Министерството на енергетиката, заяви Красимир Първанов, като уточни, че ще продължи да се занимава с енергетика. По думите на Първанов основните му доходи са от дивидент от участието му в частния бизнес.

 

По bTV с огровно усърдия отхвърляше неудобните въпроси на водещия Антон Хекимян. Например за подписа му за АЕЦ "Белене", за платената неустойко от стотици милиони на руснаците и пр. Наистина подписал и наистина на бил уведомил ресорния министър Трайчо Трайков, но пък казал на вице-премиера по онова време Симеон Дянков. Той опита да убеди и водещия, и зрителите, че не е е бил в конфликт на интереси като зам.-министър. Бил собственик на енергийни дружества, които се управлявали от други хора.

Първанов заведе водещия на сутрешния блок Антон Хекимян в във въпросния апартамент на ул. „Тинтява“, непосредствено до „Цариградско шосе“ в София.

„Много луксозно изглежда, с мрамор, интериорът е впечатляващ“, констатира Хекимян, опипвайки стените в коридора на блока.

 

Първанов му показа 3 празни спални и банята в апартамента. „Нормално жилище 150 квадрата. Виждате, че спалните са нормални 240 хил. лв.“. Той отрече да е крил данъци и да е давал допълни пари в брой.

 

На въпрос какво ще прави след оставката, бившият министър отговори, че се занимава с енергетика. Той посочи, че притежава ВЕИ дружества.

 

Призна, че е сгрешил като е влязъл в политика, „дотолкова доколкото струва един политик. Видяхте, за дни можеш да бъдеш омерзен отгоре до долу, каза той.

 

Вижте два коментара от фейсбук на двама известни българи:


Журналистката от БНР Диана Янкулова: "Като гледам апартамента на зам.министър Красимир Първанов по бТВ, на шпакловка и замазка, ми дожалява за човека и даже за съседите му. А шумът от „Цариградско шосе” денонощно ще ги тормози и жена му ще трябва да бърше прах два пъти дневно... Толкова се е минал!"

 

Ядреният експерт Георги Касчиев: Стана ясно, че обединеният патриот Красимир Първанов, зам. министър на енергетиката, също си е напазарувал евтино огромен апартамент от „Артекс“.


Вчера отказал да подаде оставка, защото нямало нищо нередно в това
Вероятно по-късно му е била донесена „блага вест“, защото днес бе обявено, че е подал оставка и е бил освободен.


Това е същият Първанов, който навремето като шеф на НЕК (при забрана от министър Трайков) подписа договор за оборудването на АЕЦ Белене. Това наложи след години НЕК да плати над 1,15 млрд лв за него. Довчерашните му началници в България пък казаха, че след като реакторите са произведени централата трябва да се построи.
Добре, че г-н Първанов не е поръчал и луноход от руските си приятелчета, иначе сега трябваше да готвим и експедиция до месечинката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4788 |26.03.2019 И зам.-министър Красимир Първанов подаде оставка . 2| 4356 |25.03.2019 Зам.-министърът на енергетиката отказва да подаде оставка заради ”апартаментгейт” . 13| 5659 |25.03.2019 Скандалът се разраства: И друг зам.-министър с имот от ”Артекс” на ниска цена . 0| 4193 |18.03.2019 Бивш зам.-министър и двама директори на болница на съд за безстопанственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads