Реклама / Ads
3| 3303 |30.07.2024 НОВИНИ

Уволниха шефа на центърa срещу дезинформация към армията. "Лакмус накъде вървим - към сърцето на НАТО или към Евразия"

.
Информационен център на Министерството на отбрана
Служебният военен министър Атанас Запрянов освободи директора на Информационния център на Министерството на отбрана Владимир Миленски.
 

По-рано тази година центърът, под чиято шапка са военните медии, получи нови функции – да се бори с хибридните атаки.






От месеци в него тлее напрежение заради недоволни служители, което често се случва в МО, но Запрянов отказваше да смени Миленски, пише Mediapool.
 
Миналата седмица обаче се разрази скандал около спорен клип, който има за цел да привлече младежи в армията, което може да е повлияло на Запрянов. Журналистът Калин Манолов обаче изрази в социалните мрежи съмнения, че причината за уволнението е клипът.


.
 
В съобщението на МО не се посочва изрично защо се прави рокадата. Посочва се, че за директор на Информационния център се назначава Георги Христов Георгиев, който до момента заема длъжността „съветник на министъра на отбраната“.

 

 
Разпространеният рекламен клип за набиране на кадрови военни бе насочен към по-младата аудитория, но не се хареса на военните, които реагираха остро в социалните медии.






"Ти си млад и сърдит? Светът наоколо постоянно ти лази по нервите? Наричат те буен, даже див. Не се подчиняваш току така на другите? Усмихни се! Има рецепта за твоето щастие. Защо не опиташ да станеш истински войник? Ела в твоя свят, бъди 100% себе си", призовава млада жена в клипа.
 
По-късно видеото бе изтрито.
 
"Внушението, което създава клипът, не кореспондира с морала и ценностите, в които НВУ "Васил Левски" вярва и обучава своите възпитаници! Ръководството на университета не е запознато и не е одобрило подготвения материал, поради което, категорично, не застава зад излъчения клип!", посочиха от НВУ "Васил Левски.

 


 
По-рано тази година бе приет нов устройствен правилник за дейността на Информационния център, с който той получи функции да се бори срещу дезинформацията и хибридните атаки.

 

Последва и коментар от бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов във Facebook:

 

"Една реформа, която успя и дава резултати е тази в отбраната на базата на Военната доктрина и План 2004 от 1999 подготвили членство в НАТО и ЕС, с втора фаза с Национална програма “България в НАТО и Европейската отбрана 2020”, отворила пътя към организирано превъоръжаване. Армията е с най-висока подкрепа. ИЦ-МО първи в държавата се реорганизира да се бори с дезинформация и пропаганда от Кремъл и други авторитарни режими.

 

Още с Визия 2020 от 2014 хибридната и информационната война бяха назовани като основен риск за националната сигурност. Дано смяната в ИЦ-МО засили капацитета за противодействие на информационните операции на Кремъл в България срещу отбраната и сигурността ни. Освен това трябва да отдадем дължимото на Владимир Миленски, един от от ключовите участници в екипа, подготвил Визия 2020 през 2014. Развитието на ИЦ-МО ще е лакмус накъде вървим - към сърцето на НАТО и ЕС или към Евразия.

 

Добра следваща стъпка за ИЦ-МО е използването на военните клубове, работа с НПО и университетите за смислена стратегическа комуникация към различни общности подкрепящи армията и евроатлантическия избор. Има как, ние сме НАТО, ние сме ЕС, а това значи сериозна стратегическа комуникация и силно противодействие н информационните операции и хибридни заплахи на Кремъл и авторитарни режими".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2669 |30.07.2024 Аламанов: Най-накрая ИТН разбраха какво изпитват останалите партии, когато се опитват да говорят с ИТН . 3| 2174 |30.07.2024 Етнически българин от Болград е заместник-министър на Украйна. Как работи “Държавата в смартфона”? . 1| 2142 |30.07.2024 Сеул: Северна Корея ще проведе ядрен опит в навечерието или веднага след изборите в САЩ . 5| 3090 |30.07.2024 Виктор Стоянов за ФрогНюз: Северна Македония като Русия - не спазва договори. България да иска замразяване на еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads