Реклама / Ads
8| 3880 |29.03.2021 НОВИНИ

Ваксинация по български или къде сме в Европа

.
27 декември бе датата, на която по-голямата част от държавите-членки в ЕС стартираха своята имунизационна програма в битката срещу COVID-19. От тогава до днес вече четири препарата са одобрени на територията на блока, случили са се редица скандали с наличните количества и проблемните доставки и опасенията за безопасността на някои препарати. И на фона на останалите в Европа, при равен старт и равен шанс, България пак е една от последните. А обясняват, че с тези темпове ще ваксинираме 70% от населението до юли тази година. Може би са прекалени оптимисти.
 

Проблемите с изпълняването на ваксинационния план на България са може би още от самото начало. Самият план бе съставен по неясно какви критерии, зелените коридори ту се отваряха, ту се затваряха, избор на препарат няма, въпреки че бе широко прокламиран, но за това са виновни от Европа, не управляващите. Или поне така ни повтарят. Междувременно обаче от Брюксел заявиха, че България е поискала по-малко ваксини, въпреки че е можел да получи повече, но пък здравния министър проф. Костадин Ангелов отсече - били достатъчни за “две Българии” и нямало гаранция, че щяха да са налични към днешна дата с оглед на случващото се. Простичко казано - тоест не е виновна властта. 


Но сме едни от последните. Не пак. Отново. 


Данни на Euronews, които са актуални към днешна дата, показват, че сме една от страните в Европейския съюз, получила най-малко количества. Ваксинирани у нас на 100 000 души са едва 6 069. Напълно ваксинирани (тоест получилите две дози, бел.ред.) са 1.2% от населението. Повтаряме - 1.2%. 


За справка - Сърбия води с 12.7%. Съседна нам балканска държава, която дори не е член на Европейския съюз. Съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света.


България е сред малкото страни, в които първите ваксинирани са били политици. Такъв избор са направили правителствата на Турция, Сърбия и Чехия. Останалите държави на стария континент са предпочели да имунизират първо възрастните хора или работещите в системата на здравеопазването. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 18053 |29.03.2021 Politico: Шест партии влизат в българския парламент след 4 април . 3| 3189 |29.03.2021 Сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен, настоява омбудсманът . 4| 3179 |29.03.2021 ”Зелени коридори” за ваксинация в София има и днес . 3| 3603 |27.03.2021 Напрежение: Външно изпрати протестна нота в Скопие заради спряна пратка с български книги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads