Реклама / Ads
1| 4660 |20.05.2008 НОВИНИ

Д. Вълчев: Проявихме кураж за матурите

.
Държавни зрелостни изпити се подготвят отдавна, но в последните десетина години не са достигали политическа воля и кураж, те да бъдат проведени, обяви министърът на образованието и науката по повод започващите след дни матури.
 

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев вече няколко пъти предлагал на комисията по образование и наука в НС да изслуша екипа, занимаващ се с подготовката на зрелостните изпити, за да се създаде по-ясно впечатление доколко е приключила подготовката за провеждането им, оповести вицепмиерът и изрази надежда това скоро да се случи, въпреки че остават едва десетина-петнадесет дни до тяхното провеждане. Тогава всички щели да имат малко по-добра представа за онова, което е направено и то не само от екипа на МОН, подчерта Вълчев. Така министърът индиректно отговори и на отправена преди дни забележка от страна на председателя на парламентарната комисия по образование и наука Лютфи Местан, че подготовката за провеждането на матурите не е 100%-ова.

Той отбеляза, че държавни зрелостни изпити се готвят отдавна, но в последните десетина години не са достигали политическа воля и кураж, те да бъдат проведени. Матури в България има от 1878 година, още от привременното руско управление след Освобождението. Традицията обаче е прекъсната и през 1998-1999 година в резултат на голям дебат беше решено да бъдат възстановени пълните матури. Frognews.bg напомня, че държавните зрелостни изпити са два, като единият от тях е по български език и литература, а вторият се определя по избор на ученика от учебните предмети „чужд език”, „математика”, „физика и астрономия”, „биология и здравно образование”, „химия и опазване на околната среда”, „история и цивилизация” и „география и икономика” и предмети цикъл „философия”, изучавани в часовете за задължителна общообразователна подготовка. Ученикът може да положи трети държавен зрелостен изпит по желание.

Само 4-5 човека ще знаят какви са одобрените варианти за държавните зрелостни изпити в деня, преди изпитните книжки да се отпечатат, увери министър Вълчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4559 |12.05.2008 Д. Вълчев: Учителят е господар на класната стая . 1| 10317 |13.02.2008 Матурите като вход за ВУЗ – в 39 от тях . 0| 5916 |29.01.2008 Фалстарт на сайта за матурите . 0| 4888 |11.11.2007 Половината българи одобряват матурите...но преди учителската стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads