Реклама / Ads
0| 5949 |10.08.2022 НОВИНИ

Въпрос с повишена трудност: Кой хакна системата на БАБХ?

.
Кой хакна информационната система на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/? Този въпрос е от съществено значение не само за животновъдите, които пряко са засегнати от кибератаката.
 

А защото липсата на отговор по всяко вероятност ще се използва за какво ли не - като се започне от политически нападки през следващите месеци, мине се през вътрешни за системата боричкания и се стигне до опити за обществена манипулация и заливане с откровени лъжи. 

 

Ударът по БАБХ наподобява този на “Български пощи”. Там също не се разбра кой е авторът на злонамереното деяние, макар мащабите на загубите да се изчисляват на стотици милиони лева. Най-лесно ще е се хвърли вината върху тези, които са неудобни за сегашното ръководство на Агенцията. Което разбира се  ще изглежда напълно левашко, ако подобни тези ни се пробутат. От министерство на земеделието обясняват, че около 50 експерти са впрегнати да решат задачата с хакнатия сървър на БАБХ и би изглеждало абсолютно недопустимо да не се стигне до извършителите. Обратното би изглеждало като опит да се отвори нова врата за политически заигравки и спекулации - нещо, в които сме доказани царе. 

 

Агенцията се превърна в най-коментираната през последните месеци заради  хаоса, който ръководството създаде с управленското решение да извършва тестовете за пестициди на влизащите от Турция храни в държавната лаборатория в София. Затова списъкът с въпросите, на които служебният кабинет, пък и прокуратурата, би трябвало да даде отговор, набъбва с всеки изминал ден. Като например:

 

Кой даде устно разпореждане да се спре трафика на камиони с храни за три дни на граничния пункт? 


 Беше ли поставена националната ни сигурност на карта с това действие и ще вземе ли отношение прокуратурата по този въпрос? 


Защо след като има решение да се одържави товаро -разтоварната дейност на плодове и зеленчуци във връзка с фитосанитарния контрол, подобни действия не се предприемат и към фирмите, които извършват абсолютно идентична дейност съм “Митницата”?


Има ли целенасочена атака към конкретни бизнес субекти, след като други са оставени да работят без каквито и да е притеснения от страна на държавата?


Защо и на какво основание служители на БАБХ се разхождат въоръжени на граничния пункт? 


Защо са допуснати криминално проявени за наркотици, рекет и изнудване да представляват Агенцията на границата? 


Защо БАБХ, ръководена от Христо Даскалов не изпълнява съдебни решения? Може ли държавна институция да не спазва законите на страната? 


Въпросите могат да са тройно повече от тези, които посочихме. Пиар експерти, които съветват родните политици твърдят, че на този етап никой няма да се ангажира с отговори. И не защото не са ясни, а защото много по изгодно ще е  с темата да се жонглира заради предстоящата предизборна кампания. А това означава, че някой, който много държи да ни управлява, за да ни “отърве от корупцията, задкулисието, зависимостите и т. н”, ще тупа топката до откат, за да си  трупа политически дивиденти. Не изглежда ли доста подло, а?

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3418 |02.08.2022 Стефан Янев: Има отворени въпроси, трябва да се изчистят с политическа ревизия . 0| 2950 |01.08.2022 Боби Бобев: Спорните въпроси между Сърбия и Косово ще бъдат решавани на масата за преговори . 0| 2880 |28.07.2022 Под въпрос е дали връщането на Иван Иван за шеф на КЕВР ще влезе в дневния ред на НС . 0| 3439 |21.07.2022 Надежда Йорданова: Крайно време е да решим въпроса с търсене на отговорност на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads