Реклама / Ads
12| 6932 |24.04.2020 НОВИНИ

Върховният комисар на ООН предупреди: Страни се възползват от коронавируса, за да накарат медиите да замълчат

.
Мишел Бачелет
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет отправи критики срещу страните, възползващи се от здравната криза, за да арестуват журналисти и да карат независимите медии да замълчат, предаде Франс прес.
 

Свободните медии винаги са от жизненоважно значение, но никога не сме имали толкова нужда от тях, колкото по време на тази пандемия, когато толкова хора са изолирани и се опасяват за прехраната си, подчерта Бачелет, допълва Дарик.

 

Достоверната информация е от жизненоважно значение за всички ни, добави тя, като цитира Международния институт по печата, който съобщава за 130 случая на посегателство срещу свободата на медиите по света от възникването на епидемията в Китай през 2019 година.

 

Става дума предимно за цензура, ограничаване на достъпа до информация и за сметнати за прекомерни правни разпоредби срещу дезинформацията. Близо 40 журналисти са били арестувани или преследвани за поставяне под съмнение на мерките за борба с пандемията или официалния брой на жертвите. Някои журналисти са изчезнали, някои медии са били закрити.


Бачелет изрази съжаление и за изявленията на някои лидери, които според нея са "засилили враждебната атмосфера" към журналистите, поставяйки ги в опасност и влошавайки условията им на работа.

 

Говорителят на върховния комисариат на ООН по правата на човека Рупърт Колвил посочи конкретно американския президент Доналд Тръмп, който отправя директни нападки срещу журналистите на пресконференциите си за коронавируса. "Обезпокояваща тенденция е да виждаме сериозните информационни медии нападани по този начин", заяви Колвил на виртуална пресконференция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5207 |21.03.2020 Гл. комисар Н. Николов: Охраната на магазина ще проверява лични карти . 19| 5702 |21.01.2020 Върховният касационен съд удари Слави Трифонов и ”Няма такава държава” . 4| 4885 |21.01.2020 Комисар Рейндерс към Елена Йончева: Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз . 1| 4376 |10.01.2020 Кметът на Перник предупреди: Водата намалява, ще има до март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads