Реклама / Ads
0| 3888 |25.05.2022 НОВИНИ

Върти ли община Ловеч незаконна търговия с траурни стоки? Агенции: Опитва да ни вземe бизнеса

.
Община Ловеч се замеси в скандал с търговия с траурни стоки
Община Ловеч се опитва да ни вземе бизнеса чрез натиск и непочтена конкуренция. За това сигнализираха пред Фрог нюз представители на няколко траурни агенции. Според тях общинската фирма “Обредни дейности” върти незаконна търговия с погребални стоки, печели от това, крие обороти и не плаща данъци.
 

Проблемът набра скорост преди няколко месеца, след като представители на погребалните агенции излязоха открито, за да разкажат за пречките, които им създава общината. На пресконференция те разкриха, че чрез „Обредни дейности“, тя се опитва да им се отнеме бизнеса - заключват се гробищните паркове, селските кметове биват принуждавани да работят само с общинската „Обредни дейности“ и т. н. 


Разковничето: 


Съгласно българските закони всяка една бюджетна дейност, към която и да било община,  няма право да извършва търговия, нито да формира печалба. Търговска дейност имат право да извършват само фирмите, регистрирани по Търговския закон и Общинските предприятия, но не и бюджетните дейности – както е в случая. “За да извършва погребения, Бюджетната „Обредни дейности“, тоест Общината,  купува ковчези и други траурни стоки от частни фирми-доставчици.

 

Това става на базата на договори за консигнация между общинската бюджетна дейност и тези фирми. Договорите за консигнация са вид търговски договори, съгласно българското законодателство. Тоест, смятаме, че незаконната търговска дейност на общината е очевидна”, разказаха потърпевши. 

 

Те уточниха още, че  в тези договори за консигнация Общината се задължава да продава траурните стоки на клиентите, срещу което получава търговска отстъпка, която започва от 20/% и достига до 60%. 

 

“Тоест, за всяка продадена стока  „Обредни дейности“ получава предварително уговорена печалба под формата на консигнационна отстъпка. Следователно тук имаме основание да смятаме, че става дума за формиране на скрита печалба”, допълниха още те.


След като се вдига медиен шум, кметът на Ловеч дава пресконференция, на която заявява, че общината не продавал траурните стоки на гражданите, а ги предоставяла на цената, на която ги получава. Казаното, обаче напълно противоречи на твърденията на представителите на траурните агенции. 

 

Мотивирани истината за излезе наяве, те решават да сезират за проблема президента, премиера и полицията.   “Щом Община Ловеч незаконно е прикрила търговска дейност, като за буфер е ползвала БД „Обредни дейности“, значи оборотите от продажби на траурни стоки не са декларирани като обороти от търговска дейност, както би трябвало да бъде. Тоест, прикрити са. И съответно върху тях не са заплатени дължими данъци към Държавния бюджет”, гневят се още те. Категорични са, че става дума за предполагаеми обороти от стотици хиляди левове само през последните седем – осем години.


Тънкост: 


Юристи, към които се обърнахме, обясниха следното: “Ако парите от продажбите бъдат осчетоводени като приходи от търговска дейност, то върху тях по закон се заплащат данъци. Но общината в случая вероятно не ги осчетоводява като приходи от търговска дейност, а като приходи от бюджетната дейност Обреди и съответно не заплаща никакви данъци върху тези обороти”. Ако се докаже, че  става дума за приходи през последните седем-осем години от стотици хиляди левове, върху които не се заплатени законовите данъци,  това ще значи едно - укриване на данъци в особено големи размери. Има предположения, че се касае за общетяване на държавата за над 100 000 лева. 

 

За всички тези твърдения, представителите на траурните агенции предоставят куп доказателства, сред които договорите за консигнация на общината, фактури на фирма “Обредни дейности”, както и фактури към клиенти. 


Очаквайте продължение по темата във Фрог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3265 |22.05.2022 Продължават сигналите за миризма на амоняк в Ловеч . 0| 2842 |19.05.2022 Кметът на Община Русе проведе изнесена приемна в с. Долно Абланово . 0| 4679 |14.05.2022 Столична община: Не са верни твърденията, че е купуван 2 пъти по-скъп газ за „Столичен автотранспорт” . 0| 3867 |14.05.2022 Ананиев: София е купила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта. Шофьорите да протестират пред общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads