Реклама / Ads
21| 5452 |13.01.2015 НОВИНИ

Васил Василев: Джон Кери ще иска да приемем още бежанци

.
Джон Кери
Тези сухи съобщения и от развитието на международната обстановка в последните месеци, Джон Кери идва с още няколко цели – да ни наложи приемането на максимален брой бежанци, да започнем сондажите за шистов газ, и да се присъединим към евроатлантическото споразумение, наречено ТТИП, т.е. да се отмени колкото се може по-бързо забраната за генномодифицираните организми.
 

Това каза бизнесменът Васил Василев пред „Фокус”. Разбира се, международното възпитание изисква при подобни преговори между по-силна и не толкова силна страна да се покаже, че силната не е наложила своите условия, и само постига договореност срещу, разбира се, някакви отстъпи към по-слабата. И в този смисъл очевидно Кери носи със себе си няколко моркова, за да може правителството като приеме американските искания, да обяви, че все пак е защитило българските интереси и е отвоювало важни за нас отстъпки.

 

Първият морков е подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Ако САЩ подкрепят Бокова, тя ще бъде избрана. Колкото и да е престижно и гъделичкащо, че българка е начело в световната организация, и да бъде номер едно в света, едва ли някой се колебае кое е по-важно за България. Дали една такава слава, или пък всички проблеми, които ще докара бежанския наплив с внедрените в него главорези, фанатици, обучени вече терористи.

 

Вторият морков са едни обещания за милиардни инвестиции при разработването на шистов газ. Няма страна по света, която да откаже няколко милиарда американски инвестиции. Обаче, ако това са инвестиции като тези от „Марица“ – да вкарат пари и технологии, за да произвеждаме нещо, което после ще трябва да купуваме на тройна цена, и да получим като бонус натравянето на Добруджа и на част от Северното Черноморие, мисля, че правителството ще трябва много да си помисли, преди да отговори утвърдително.

 

Третият морков е премахването на визите и безвизов режим със Съединените щати. Това е мечта на много правителства в последните двадесетина години. Но извън чисто психологическия ефект ще могат да ходят в Америка без визи, нека да видим кой спечели най-много от това? И сега всеки, който има почтени намерения и иска да посети САЩ, получава виза. Отказват се визи на мутри, мошеници, лица с прикрити намерения. Така че аз не виждам вече извън чисто психологическия ефект, че между нас и САЩ няма визи, каква ще е реалната полза, ако срещу това, ние трябва да приемем споразумението ТТИП и свързаното с него приемане на генномодифицираните организми. Така че срещата за нас е изключително важна, и очевидно е ясно, че ние нямаме интерес нито от бежанци, нито от шистов газ, нито от генномодифицирани организми и трансатлантическо споразумение. Ролята и задачата на премиера Бойко Борисов е много тежка, той не е със силни позиции като Орбан, за да може да откаже на натиска. Освен това първия човек до него-външния министър, е може би още на американска служба и надали някой се съмнява чии интереси защитава, обясни Василев.

 

Според него на Борисов ще му е трудно, защото всяка една конфронтация по въпроси, за които американците настояват, може да струва съдбата на правителството. Но все пак той има един много силен коз в ръцете си. Той е отскоро министър-председател на държавата, и козът му е да покаже, да убеди САЩ и Джон Кери, че ако той приеме техните искания, те ще са в такова противоречие с българските интереси, че стабилността на правителството също ще бъде много сериозно застрашена. Затова разбира се е необходим висш политически нюх, много сериозна подготвителна работа, но подобни случаи не са малко в историята, и аз се надявам че този път той ще може да отстои своята позиция. Нека да напомня, че навремето, когато бяха събитията в Косово, САЩ също натискаха България, и то много силно да приема бежанци. Тогава министър-председател беше Иван Костов и той каза не, няма да приемаме бежанци. Не прие и отношенията със САЩ, в никакъв случай не се развалиха, припомни Васил Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4479 |13.01.2015 МВР затваря прозорци заради Джон Кери . 0| 5899 |13.01.2015 Избират ромските „Мис и Мистър Василица 2015” . 25| 5832 |11.01.2015 Стоилов иска да знае повече за Джон Кери . 16| 8102 |11.01.2015 Б. Димитров: Картините на Василев не са колекция, ако съдът реши, ще му ги върнем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads