Реклама / Ads
1| 6283 |15.11.2022 НОВИНИ

Васил Василев: И Явор Гърдев, и Александър Морфов са творци. Големи!

.
Васил Василев
На 10-ти ноември директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев даде интервю, в което казва, че иска към театъра да има писателски кръг, както и че в по-големите държави за имена като Явор и Сашо, както и за другите ни имените режисьори се правят специални театри.
 

Васил Василев е роден в Ловеч, където става най-младият директор на театър в България – на 29-годишна възраст. Завършил е немска гимназия, театрална режисура в НАТФИЗ и мениджмънт на бизнес организациите в Стопанската академия в Свищов. Бил е зам.-министър на културата. Има два мандата като директор на Плевенския театър. Тогава върна на българска сцена Александър Морфов с постановката „Антигона“.

 

Васил Василев покани да гостуват чужди режисьори като директора на Московския театър Денис Азаров, художествения директор на Псковския академичен театър Василий Сенин, сръбския режисьор Никола Зависич. Василев учреди Театрална асоциация на творци от Балканите и Прибалтика. Той създаде формата „пътуващ зрител“ по повод постановката на Явор Гърдев „Опашката“ по романа на Захари Карабашлиев. Самият Василев каза, че има планове към театъра да има писателски кръг, които ще пишат драматургията и тяхното творчество ще бъде реализирано на  сцената.

 

Пред Еva.bg Васил Василев коментира завръщането на Александър Морфов на сцената на Народния театър: "И Явор Гърдев, и Александър Морфов са творци. Големи! Велики. И двамата ще са отново част от случващото се в Народния театър сега. Знаете ли колко беше хубаво, когато излязох от Клуба на Плевенския театър след закритото представление на „Антигона“ на Морфов през юни? Беше в един и нещо-два през нощта и ги видях заедно с Явор Гърдев да разговарят седнали на една пейка пред служебния вход! За театър, за мечти. Те са хора мечтатели."

 

Директорът на Народния театър Васил Василев казва за режисьорите Явор Гърдев и Александър Морфов, че те са богатство: "Колко творци имаме в малка България? В по-големите държави за имена като Явор и Сашо и другите ни талантливи режисьори се правят специални театри. Не ги гонят. Защото те са творци и са раними. За първи път усетих колко различно е отношението и какво огромно уважение има към режисьорите по време на една моя специализация във Франция."

 

С това изказване на директора на Народния театър Васил Василев става ясно, че на той защитава оставането на Александър Морфов в театъра, след като предните дни се разрази скандал, в който главния режисьор премахна табелката на ПР-а Весилслава Кръстева. Мотивът на Морфов е, че това е морален акт.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2931 |13.11.2022 Николай Василев: Предпочитам да се създаде десен, прозападен и реформаторски кабинет. . 3| 8243 |11.11.2022 Василев захапа ГЕРБ, ДПС и президента за замразяването на пенсиите: Да отидат при хората и да им кажат . 3| 13993 |11.11.2022 Илиян Василев за ареста на Иванчева: Изнасилено право. Намесата на прокуратурата е съществена . 4| 4132 |10.11.2022 Радостин Василев за Борисов: Главатарят на политическата клептокрация се беше скрил и днес се появи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads