Реклама / Ads

0| 2500 |10.03.2022 НОВИНИ

Василев: Очакваме първите суми по Плана за възстановяване през лятото

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Към 15 март се очаква приключване на техническите преговори на България с ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост. След това предстои да мине през нормалните процедури на одобрение. България очаква да получи първите суми от Плана през лятото. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев на заседание на Комисия по въпросите на Европейския съюз.

„Може да започнем работа по Плана, в момента в който има техническо одобрение по него, дори преди официалното подписване“, каза той.

 

„На база изпълнението на проектите ние ще видим кои може да не могат да бъдат изпълнени в срок. Те може да отпаднат. Ако успеем да изпълним всички, ще ги дофинансираме с национално финансиране”, добави Василев.

 

Най-голямата промяна в Плана е отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната й с инфраструктура за съхранение на енергия от 6000 мегаватчаса и на добив на геотермална енергия, каза Василев.

 

В програма „Транспорт“ на Плана има засилен фокус върху устойчивия транспорт – крайградски железници и влакове тип „Интерсити“ и подобрение на обществения транспорт.

 

По-малки промени има при осигуряването на широколентов интернет в общинските центрове, развитие на ТЕТРА системата за комуникация при кризи и за дигитализация на „Български пощи“.

 

В сектора здравеопазване на Плана е включено промяна на системата „112“, за да се улесни работата й.

 

Отпадането на строеж на парогазови централи и газопроводи и замяната им с проекта за системата за батерии и тяхното разполагане ще струват около 1,5 млрд. лева. Търсенето и добивът на геотермална енергия ще струват около 200 милиона лева.

 

Проектът за разполагане на батериите е разработен с Министерството на енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие. Батериите ще станат собственост на предприятие на МЕ и ще се разположат в подстанциите на Електроенергийния системен оператор. Батериите ще могат да се наемат от други участници на пазара на енергия на пазарен принцип. Поставяме минимално изискване за зареждане на батериите - най-малко 7500 цикъла. Тоест, ако всеки ден се зареждат и разреждат - това са около 15 години. Няма изискване за типа батерии - в света те са няколко и този въпрос е отворен, каза той.

 

Батериите ще се произвеждат в България и това е въпрос на национална сигурност, каза Василев. Ако се наложи да завишим инвестициите за този завод, аз бих платил цената, за да имаме национална сигурност, заяви вицепремиерът. Разходите за съхранение на енергия ще са около 10 евро на мегаватчас, което е доста евтино, посочи министърът на финансите.

 

В момента се водят последните преговори за допълнителен анализ за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн. Трите големи централи в Маришкия басейн няма да бъдат закривани. Ще се закриват само централи, които не отговарят на екологичните стандарти, каквито са „Брикел“ и „Бобов дол“, посочи вицепремиерът.

 

В Плана за възстановяване сумата за получаване за програма „Транспорт“ се запазва - парите, както казах, ще отидат за влакове тип „Интерсити“ и за градски железници, като за двата типа ще са нужни 640 милиона лева за 23-24 влака, уточни Василев.

 

Няма промяна в бюджета за развитие на широколентовата свързаност.

 

„Ситуацията в Украйна не оказва директно влияние върху Плана. Ако бяхме приели в него да добавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, сега щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето на Плава за възстановяване ни помогна да прокараме решения в полза на България“, каза Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3502 |07.03.2022 Експертът Николай Василев: Държавният резерв е пълен, за гладни години не може да говорим . 0| 64898 |05.03.2022 Асен Василев: Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий . 0| 3937 |02.03.2022 Николай Василев: Русия ще го закъса много здраво . 0| 4804 |28.02.2022 Приключиха първите преговори между Русия и Украйна, но огънят не е прекратен
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ