Реклама / Ads
0| 3967 |07.03.2022 НОВИНИ

Експертът Николай Василев: Държавният резерв е пълен, за гладни години не може да говорим

.
”Държавният резерв е пълен с количества горива за 90 дни, но има и допълнително търговски запаси”, съобщи Николай Василев, председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Той увери, че в България има достатъчно запаси: ”Това, което правим в момента, е да набавим още пшеница за резерва - това е хлебна пшеница и фуражно зърно.
 

Имаме достатъчно за месеци напред като количества засега. Колко - е въпрос на класифицирана информация. Мисли се като възможност да имаме достатъчно хлебно зърно за населението за месеци напред", уточни още Василев.

 

"За 30 пълни дни от запасите отговаря държавата, а за останалите 60 дни отговорят компаниите производители и вносители на горива. С търговските запаси ще надхвърлим тези 90 дни", поясни още Василев.


По повод кражбата от Държавния резерв от базата от село Поликраище Василев посочи, че изтеглят количествата от резерва в складовете в Сливен и Поликраище, защото там е установена ниската правна култура на охранителите.


"Няма нанесени щети на базата и на Агенцията, защото горивото, което крадците са източили, това реално е мътилката - остатък от гориво на дъното на самата цистерна - затова няма поражения", съобщи Василев.
ерв в Поликраище

Василев допълни, че за страната е важно в резерва да има достатъчно количества горива, хлебна пщеница, консервирани храни, питейна бутилирана вода, растиелно масло, лекарства и медицински изделия.

"За гладни години не мога да говоря за България, нямаме затруднения в доставките на горива или на пшеница, а имаме и достатъчно количества", допълви още председателят на Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.


По думите на Василев от държавния резерв може да се помогне на Украйна с това, което те поискат.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4989 |05.03.2022 Николай Бердяев: Войната е потапяне в материята и няма нищо общо с духа. Тя е злото . 0| 65515 |05.03.2022 Асен Василев: Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий . 0| 4490 |02.03.2022 Николай Василев: Русия ще го закъса много здраво . 0| 5826 |28.02.2022 Николай Василев: Ако войната продължи, Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads