Реклама / Ads
0| 3097 |12.04.2022 НОВИНИ

Васко Начев: Крайно време е КЗК да се намеси заради цените на горивата

.
Васко Начев Източник: стопкадър, БНТ
”През вчерашния ден цената на международните пазари за природен газ цената падна с 5%, а тенденцията е да върви надолу”. Това зави пред БНТ енергийният експерт Васко Начев. ”Според мен е напълно излишно да се правят прогнози за май месец, защото не се знае от днес за утре какво ще се случи, камо ли след три седмици”, подчерта той.
 

"При положение, че нямаме никакви санкции върху нефта, пазарът се самоизолира и сам си налага санкции срещу Русия. Един милион барела по-малко идват към европа", уточни Начев.

 

"Санкциите са едно политическо решение, което рефлектира психологически върху пазара. Санкциите са наложени и действат, защото е много трудно да се прави търговия. Не знаете дали, ако си платите на фючърса след два месеца ще си получите стоката", коментира той.

 

"Интересно е защо у нас цените на бензиностанциите вървят нагоре при положение, че няма причина за подобно нещо. Руският нефт, който на 80% "Лукойл - Нефтохим" употребява е с 35% по-нисък от цената на сорта "Брент", а в същото време виждаме как цените вървят нагоре. "Лукойл" да не контролира целия международен пазар? Не може да увеличаваш така цените без да има пазарна логика. Цените надвишават много реалната цена, която трябва да е в момента", подчерта енергийният експерт.

 

По думите му горивата трябва да са с около 15 стотинки по-евтини.

 

"Това не е в следствие на собствениците на бензиностанциите. Те са притиснати от дистрибуторите, които идват от "Лукойл", която работи само с трима посредници. Не е ясно те на какви получават. Дали големият марш остава при тях, в което се съмнявам или той си идва от самата рафинерия. Тук е мястото КЗК да се намеси и да излезе със становище. Може и да има причина, но обществото не знае истината, а тогава започват слуховете", заяви още Васко Начев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31552 |11.03.2022 Експертът Васко Начев: Спре ли подаването на руски газ към България, компенсираме само до 40% . 0| 3090 |02.03.2022 Българският тенисист Васко Младенов се прибра от Киев . 0| 3339 |24.01.2022 Акад. Дамянов, БАН: Безкрайно несъвършено е законодателство по отношение на плагиатството . 11| 10738 |08.01.2022 Експертът Васко Начев саркастично: Изумително, цената на газа е висока, защото Борисов не е на власт?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads