Реклама / Ads
3| 4665 |31.01.2019 НОВИНИ

Васко Начев: Решението за ”Турски поток” беше театър, започнал в Петербург

.
Васко Начев
Решението държавния оператор „Булгартрансгаз“ да изгради трасето на разклонение на газопровода „Турски поток“ през България и газовия хъб „Балкан“ беше предизвестено, а много финансови аспекти на проекта остават неясни. Това коментира в предаването „Нещо повече“ енергийният експерт Васко Начев.
 

Този театър започна преди година с пътната карта, определена в Петербург от министър Петкова и "Газпром". Преди месец започна първо действие – няма желаещи, следва второ действие. Беше ясно, че на трети етап всичко ще си дойде на мястото, квотите ще бъдат разпределени и че ще се реши да се стартира изграждането на участъка Провадия – Зайчар (в Сърбия).

 

Участват "Газпром експорт", "Булгаргаз" на входа от Турция и една дъщерна компания, регистрирана в Швейцария, която е под юрисдикцията на "Газпром". Няма външни играчи“, каза Начев.

 

Според експертът, сметките за възвръщаемостта от газопровода не излизат. За да се измести фокуса, енергийният министър Теменужка Петкова говори за годишни печалби от 300 милиона, но разходната част остава скрита.

 

„Тъжно е това решение, защото ще имаме един-единствен участник по трасето. Капацитетът на газопровода е резервиран за 20 години, но на годишна база, но в едни години е напълно резервиран. Това е трик за избягване на санкции от Европейската комисия“, смята Васко Начев.

 

Той коментира и темата с приетия Закон за горивата, чието влизане в сила беше отложено чрез неприемане на наредбата за прилагането му. За отлагането причина стана недоволството на малки търговци на горива спрямо наложените в закона изисквания за банкови гаранции, които, според тях, обслужват господстващото положение на пазара на компании като „Лукойл“.

 

„Когато се говори за горива, какво е в основата – това е спорът между един от големите дистрибутори, „Инса“ на Кирил Домусчиев, и „Лукойл“ на Валентин Златев. Тъй като „Инса“ започна собствен внос на сериозни количества, това не се харесваше на "Лукойл" и оттам тръгна цялата разправия. Всички тези неща за стопиране на „сивия“ внос и изсветляване на сектора са второстепенни реплики и са по-скоро за отклоняване на вниманието“, заяви Васко Начев.

 

„Хубаво е, че отпадна банковата гаранция от 20 000 лева за регистрация на бензиностанция и изискването на капитал от 1,5 милиона за търговците на пропан-бутан, които са истински непосилни“, допълни той и изтъкна, че последното е било залегнало в текстовете, защото „Инса“ няма акцизни складове.  

 

„Твърде много шум се вдигна и няма да се стигне до изкривени решения, които да повлияят негативно на пазара. Той е достатъчно изкривен. Виждаме злоупотреба с господстващото положение на "Лукойл" като най-голям дистрибутор и налагане на правила по-малките играчи да нямат полезен ход и да купуват от голямата рафинерия. Затова трябва по друг начин да изглеждат правилата“, смята Васко Начев.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6400 |14.01.2019 Шефът на КПКОНПИ се похвали, че знае предваритено решението на съда в Люксембург по запитване на СГС . 1| 3968 |10.01.2019 Превозвачите ще продължат протестите въпреки решението на Брюксел . 3| 5120 |04.01.2019 Проф. Генчо Начев: Хората със сърдечни проблеми да не излизат на студа . 0| 3991 |19.12.2018 Пациенти: Решението за скъпите лекарства обслужва корпоративни интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads