Реклама / Ads
4| 4651 |09.11.2016 НОВИНИ

Вацев: Не Тръмп, победи американизмът срещу глобализма

.
Валентин Вацев
Оказа се, че социологията навсякъде по света работи като слугиня на властта. Американските социолози работиха непрекъснато в полза на Хилари Клинтън. Разбира се политолози, коментатори, анализатори и всички хранени хора. Но аз не смятам, че това е победа на Тръмп. Тръмп срещу Клинтън е персонализираната страна на въпроса. Това заяви анализаторът Валентин Вацев.
 
На тези избори победи не просто личността на Тръмп, ярка личност със своите особености, срещу личността на Хилари, която също е ярка, също с особености, които, признавам, мен не ме вдъхновят. Победи американизмът срещу глобализма. Можем да твърдим, че тази сутрин, когато бяха огласени резултатите, глобализмът тръгна в обратна посока. Глобалистката вълна тръгна на оттичане. Най-високата отметка беше вчера. Победи американският народ, победи обикновеният американец, който не е съгласен САЩ - държавата, да бъде просто юридически пощенски адрес на транснационалните капитали, каза още той пред БНР.

Днес печели не просто Тръмп – ексцентричният милиардер със странна прическа, печели Линкълн, който начерта посоките на развитие на наистина великите САЩ. Печели и средният американец. В този смисъл спечели величието на Америка.

Линията „Тръмп“ означава САЩ да се върнат в своите най-добри и най-достойни години, коментира Вацев, според когото републиканецът е „налучкал“ завета на Линкълн – че Америка трябва да помага на свободата и демокрацията по света, а не да търси противници.

Това е тази Америка, която аз отдавна не я виждах. Тя изчезна някъде в края на 70-те години, преди да започне бесовството на неолиберализма. Сега това е завръщане към тази Америка. Второ, има и една по-дълбока причина. Нещата стигнаха до там след деиндустриализацията, след изгонването на производството в Югоизточна Азия, в Китай.

В последните години САЩ се държаха като побеснял носорог, а Хилари беше рогът на този побеснял носорог. Просто нямаше начин да се събере афганистанска сватба, те винаги са по 200 души, и наблизо да няма американски хеликоптер, който да прати две ракети превантивно.

Анализаторът изтъкна, че ръководството на Републиканската партия често се е разграничавало от Тръмп и на изборната победа не бива да се гледа като на триумф на републиканците над демократите, а като на триумф на „нещо друго" над глобализма.

Спечели американизмът – като последен бастион, като защитна цитадела срещу нашествието на световната глобалистка чума. Америка се съпротивлява, не България, забележете. Държавата Америка отказва да умира според проектите на неотрокцкистите и либерал-глобалистите, които вярват, че държавите са просто пощенски кутии, в които да може транснационалния капитал да се регистрира юридически.

Вацев изрази очакване личността на следващия американски посланик у нас да е различна, тъй като посланиците са представители на президента. Според него в тази нова международна  ситуация българското ръководство трябва да се обяви против санкциите срещу Русия и за напускане на НАТО:

НАТО днес е в състоянието на „Отечествения фронт“ – в България имаше такава организация, за която никой от моите съвременници не знаеше за какво служи. Накрая стана ясно, че там има имоти, които трябва да се разпределят. НАТО е организация с много заплати, с много имоти, без историческа цел. Тръмп, ако е верен на предизборната си риторика, очевидно ще трябва да се раздели с общите атлантически илюзии за НАТО, тоест НАТО е залязваща организация, а избирането на този човек ще ускори залеза. Тоест дошъл е моментът, когато България трябва да напуска военната организация НАТО, тъй като тя никому не е нужна, освен на една тънка ципа български атлантически елит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4126 |09.11.2016 Паси: Арогантността и популизма победиха в САЩ . 4| 3869 |07.11.2016 Станишев: Този резултат разби мита за непобедимостта на ГЕРБ . 1| 4175 |17.10.2016 Джуканович пак победи на изборите в Черна гора . 0| 3951 |16.10.2016 Вижте победителите в Еко Рали България 2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads