Реклама / Ads
5| 3238 |15.12.2021 НОВИНИ

МС: Възможно е временно ограничаване правомощията на КЕВР за актуализиране цените на тока

.
Лена Бориславова Източник: БГНЕС
Новосъздадената парламентарна комисия за състоянието на енергийната криза ще обмисли възможността за временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията от 1 януари или приемане на законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия, запазвайки независимостта на контролния орган. Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.
 

„Възможно е и мораториумът върху цената на електроенергията, който парламентът прие днес по предложение на ГЕРБ, да бъде преразгледан, дори прегласуван, тъй като не е обсъден предварително на експертно ниво, няма и разчети за последствията от него. Не беше внесен на Комисия, не беше обсъден и ние, от новата коалиция, заставаме зад идеята, че по подобен начин, некомпетентно, макар и от опитна опозиция, не трябва да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото. Временна експертна комисия ще анализира решението и, ако е необходимо в спешен порядък още утре ще предложи ново решение за НС, с което да бъде овладяно енергийната криза“, допълни тя.

 

От думите на Бориславова стана ясно още, че тази сутрин премиерът Кирил Петков е провел среща с областните управители на бедстващите след обилните валежи райони - Смолян, Кърджали и Благоевград. Решено е ресорните министерства да представят до края на деня доклади за ремонтно-възстановителните дейности, които трябва да бъдат извършени. „Докладите трябва да съдържан подробни разчети и цени, така че до края на седмицата да бъдат оценени точно щетите и да започне работа по възстановяването им. Ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на щетите от наводненията от последните дни“, заяви Лена Бориславова.

 

И още - до края на деня да бъде обследвана възможността за доизграждане на пропадналите мостове в засегнатите райони. Ще се търси и отговорност от лицата, отговорни за рехабилитацията на срутените съоръжения през последните години.

 

По повод интервюто на Кирил Петков пред FT за Република Северна Македония Бориславова изтъкна, че новото правителство застава зад сегашната позиция на България. Успоредно с това обаче предлага да бъде подобрен механизмът на преговорите, които да обхванат повече сфери. Идеята е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива.

 

„Вече е започнал процеса по номиниране на заместник-министри. Кандидатите се проучват от НАП и ДАНС“, каза още Бориславова.

 

Това бе първата изява на юристката Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната“ като началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков. По-рано днес Бориславова и колегата й Яна Балникова се отказаха от депутатското си място в 47-ия парламент, за да се включат в работата на изпълнителната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3084 |15.12.2021 Херо Мустафа ни похвали, вижда възможност за положителна промяна на България . 0| 2845 |15.12.2021 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 5| 3031 |14.12.2021 Министър Сербезова спря временно сливането на Педиатрията и болница ”Лозенец” . 0| 2718 |14.12.2021 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads