Реклама / Ads
10| 4750 |08.01.2021 НОВИНИ

Венецианската комисия се изненадала от идеята специален прокурор да разследва главния. Нямало такава практика

.
Източник: БГНЕС
Венецианската комисия е останала изненадана от одобреното на първо четене предложение за нова фигура, която да може да разследва главния прокурор на Република България. Става дума за внесения от управляващите проект за изменение на НПК. Венецианската комисия обаче е категорична - такава практика в света няма.
 

Това е станало ясно по време на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, предават от Българското национално радио.


ФрогНюз припомня, че днес изслушват представители на властта и прокуратурата. Заседанието трябваше да се състои през месец декември, но бе отложено поради липса на преводач. Венецианската комисия остана недоволна от отговорите на България по въпросите с върховенството на закона и решаването на проблема с контрола на главния прокурор. 


Специален прокурор да разследва главния прокурор пък междувременно предложиха управляващите, а идеята се прие на първо четене. Срещна обаче критики. Причината - не съществуват гаранции за независимостта на въпросната фигура. 


От Венецианската комисия пък определиха предложението като “странно”. Неин представител е заявил по време на заседанието, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.


Междувременно стана ясно, че покана за участие в срещата е била отправена и към премиера Бойко Борисов, но той е отказал. 

 

"Ние поканихме Борисов и той отново не дойде. Това е безпрецедентно в историята на Европейския парламент. В тази група са канени премиера на Малта, премиера на Слолвакия и те са се отзовали. Премиерът на България е поканен два пъти и два пъти отказва да се яви и да отговори на въпросите на европейските депутати. Това е доста смущаващо. Евродепутатите от всички политически сили си правят съответните изводи. Това значи, че натискът върху България да се дават конкретни отговори на конкретни проблеми ще продължи", посочи още Йончева.


След като първоначално вчера бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.


Участват още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.


Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега няма да се включи в заседанието. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3308 |08.01.2021 Подкомисия на ЕП пак ще обсъжда ситуацията в България . 8| 3219 |16.12.2020 Правната комисия одобри да има прокурор, който да разследва обвинител №1 . 1| 3402 |09.12.2020 Бюджетната комисия обсъжда нулевата ставка ДДС за ваксините срещу COVID-19 . 6| 4394 |05.12.2020 Проф. Топалов: Комисията между България и С. Македония служи на старите югославски и титовски тези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads