Реклама / Ads
6| 4392 |05.12.2020 НОВИНИ

Проф. Топалов: Комисията между България и С. Македония служи на старите югославски и титовски тези

.
Проф. Кирил Топалов
Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония очевидно продължава да служи на старите югославски и титовски тези. Това заяви проф. Кирил Топалов, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.
 

„От другата част на комисията нямат желание нещата да се придвижат напред. Може би вече от 2 години и половина се занимаваме с българо-македонската проблематика и всеки път най-мъничкото нещо, което постигаме като съгласие между нас, сме го постигали с огромен труд, със спорове, понякога почти разправии, понякога с доста остри спорове, защото те нямат това желание. Ние се надявахме, че може би сега, когато техният премиер даде това интервю и даде сигнал, че наистина имат желание да променят нещо и да приемат нормалните аргументи, които ние предлагаме. Комисията е на светлини години от това нещо и за нас това е много странно“, отчете той.

 

По думите на проф. Топалов македонистките тези на югозападната ни съседка се втвърдяват все повече.

 

„Най-мъничкото съгласие в Комисията всеки път е постигано с огромен труд и много спорове, които понякога са много остри. Македонските учени нямат желание за напредък. От българска страна се надявахме, че сега след интервюто на техния премиер Зоран Заев пред БГНЕС нещата ще се променят и те ще приемат нормалните аргументи, които предлагаме. Това не се случва“, коментира проф. Топалов и добави, че фактически с действията си македонските учени не приемат тезите на своя министър-председател

 

За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напред... Прочети повече „Нашите колеги сега категорично се отказаха от тази приемлива компромисна формулировка. Не можем да се съгласим с нелепостите по отношение на цар Самуил и да тръгнем напред. След като тяхното общество иска да влезе в ЕС, то трябва да се научи да мисли европейски. Същото се отнася и за правителството“, категоричен е проф. Топалов.

 

Той отново припомни, че България никога не е била враг на РС Македония и за това свидетелства помощта – военна, икономическа и хуманитарна, която им оказваме непрекъснато от 1992 г. насам. „Ако президентът Желю Желев не беше успял да убеди Борис Елцин да признае Македония през 1992 г., Русия сигурно и до ден-днешен нямаше да я е признала“, заяви проф. Топалов. Според него, ако РС Македония иска да влезе в ЕС, тя трябва да се откаже от омразата си към своята роднина България и да спре да възпитава бъдещите поколения в омраза към нея чрез учебниците по история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7864 |04.12.2020 Проф. Иво Христов: Пандемията дойде дюшеш за всички правителства по света . 25| 7199 |03.12.2020 Проф. Д. Иванов: Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, не споделям оптимизма на правителството . 7| 6528 |02.12.2020 Проф. Иван Чалъков: Генеричният план не ви ли прилича на промените в конституцията? . 11| 5726 |02.12.2020 Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината може да е много полезна, но ние още не знаем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads