Реклама / Ads
22| 3326 |07.01.2021 НОВИНИ

Весела Чернева: Американците искат стабилна демокрация, а Тръмп е заплаха за нея

.
Весела Чернева
Американският народ иска стабилна демокрация, а Доналд Тръмп със своите действия постави под въпрос демократичния процес. Демокрацията е ранима и трябва да бъде опазвана всеки ден от политиците и медиите, които разпространяват лъжи. Това заяви в интервю за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.
 

Тя коментира ситуацията на Капитолия, където привърженици на отиващия си президент нахлуха в сградата на Конгреса, с което предизвикаха хаос и безредици, при които загинаха 4 души и десетки бяха ранени и арестувани.

 

„Американското общество е много разделено след 4 години Тръмп, дори медиите вече не са общи. Хората, които продължават да смятат, че той е защитник на малкия човек се подведоха под неговите твърдения, че изборите са фалшифицирани и станаха инструмент на една битка за власт, в която той няма как да победи“, отбеляза Чернева пред БГНЕС.

 

„Нахлуването в Капитолия постави демократичния процес под въпрос. Самият избор на Тръмп е резултат от избори, но той самият сега не желае да признае свободните избори, които е загубил. За да може демократичната игра да продължи, всички участници трябва да вярват в нея“, коментира Чернева. Според нея Тръмп вече е осъзнал загубата си. Свидетелство за това е изявлението, че предаването на властта на 20 януари ще протече мирно.

 

Весела Чернева се надява, че последните трагични събития ще бъдат онази аларма, която ще накара американците да се събудят и да кажат „ние отидохме твърде далече“.

„Няма да се учудя, ако той бъде подведен под съдебна отговорност не само за подстрекателството снощи, но и заради изтеклия разговор за изборите в Джорджия, където видяхме, че той подканва към фалшификация на 12 000 гласа. Изборите там показаха, че Тръмп наистина губи, включително и един такъв щат, който е републикански по традиция и губи именно заради това, че не участва по правилата на демократичния процес“, каза тя.

 

Сблъсъците от снощи са отблъснали голяма част от републиканците от каузата на настоящия стопанин на Белия дом.

 

„Много ще е важно какво ще се случи в Републиканската партия от тук нататък. Лидерът на републиканците в Конгреса Мич Макконъл произнесе реч в защита на демокрацията и против Тръмп, която наистина беше сигнал, че те ще се оттласнат от него през следващите седмици и месеци. Колкото по-бързо изплуват от това блато, в което се намират в момента, толкова по-бързо ще забравим за този епизод, поне в неговите пикантни детайли, на които в момента сме свидетели. Но ще остане урока за това, че демокрацията е ранима, че е крехка и трябва да бъде опазвана всеки ден от политиците и медиите, които не могат да си позволят да разпространяват неверни факти, откровени лъжи“, заяви Чернева.

 

За нея случилото се в САЩ е урок и за нашите общества, където имаме проблем с медиите по подобен начин.

 

„Имаме ли ние един Мич Макконъл, който да излезе против своя партиен лидер и да каже: това са принципите на демокрацията, които трябва да защитаваме“, завърши Весела Чернева..

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7108 |20.11.2020 Весела Чернева: Спряхме разширяването на ЕС и предизвикахме разочарование на международната сцена . 44| 7012 |08.11.2020 Журналистът Иво Иванов: Байдън спечели защото даде заявка за обединение на американците . 63| 9029 |30.07.2020 Борисов с опорка от джипа си: Всички, които са против диверсификацията са за оставка. Експерти: Подмазва се на американците . 20| 4956 |19.07.2020 Весела Лечева: Само оставка не решава въпроса, трябва да се смени моделът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads