Реклама / Ads
2| 2943 |22.09.2021 НОВИНИ

Веселин Тодоров: Избори 2 в 1 ще се проведат с една карта

.
Веселин Тодоров Източник: БГНЕС
Как ще се проведат изборите на 14 ноември обясни в ефира на bTV собственикът на ”Сиела Нормма” Веселин Тодоров. За пръв път у нас ще се проведат машинно избори 2 в 1 - за парламент и за президент, но въпросите по какъв точно механизъм ще се случи това остават. По думите на Тодоров изборите в момента ще се проведат с една карта, а софтуерът е програмиран така, че това да може да се случи. Ключова обаче е ролята на Централната избирателна комисия в разяснителната кампания, тъй като има важни подробности, с които избирателят трябва да е запознат.
 

Избори 2в1 засега ще се проведат с една карта. Няма изрично посочено задание, но въпросът е бил обсъден устно, обясни Веселин Тодоров. Първо ще се появи един екран, в който избирателят да посочи в кои избори участва. След това се появяват познатите екрани с бюлетините. Вероятно водещи ще бъдат президентсдките избори. След приключване на гласуването се разпечатва разписка. Ако избирателят участва в двата вида избори, машината ще разпечата два вида избори. Ако първоначално не е посочил опцията, че ще гласува само за парламент или само за държавен глава, няма да може да се върне обратно и да промени решението си.

 

Тодоров очаква Централната избирателна комисия да проведе добра кампания, за да обясни добре тъкмо това на избирателите.

 

ЦИК и "Сиела Норма" продължават да спорят по въпроса с машините и кой е техен собственик. За собственика на фирмата договорът е публичен и отговорът на този въпрос е очевиден - записано е, че собствеността се прехвърля с плащането.

 

"Тогава ще станат собственост на ЦИК, която също признава, че не ги е платила. Това може би е правен казус и се надяваме да не го изясняваме пред съда, а помежду си - в преговори", посочи Тодоров.

 

Прехвърлен ли е софтуера, за да бъде изпълнен договора не бе посочено категорично от собственика на “Сиела”. Въпросът трябва да бъде изяснен от експерт. По думите му предаването на една флашка не би трябвало да е толкова трудно. Въпросът е бил изчистен документално, категорично посочи Тодоров.

 

Собственикът на “Сиела” посочи, че от тяхна страна има подписан протокол, че машините и софтуера са предадени, докато ЦИК е отказала да подпише такъв протокол.


“ЦИК дължи около 4.5 млн. лева. Това число е приблизително по изпълнението на договора от февруари”, обясни още Тодоров.

 

1500 лева е цената на една машина. Тодоров обясни, че логиката в определянето на сумата е търговска.

 

“Носим и доста разходи покрай това, че собствеността все още е наша. Машините се чупят от време на време. Има и вандализъм. Когато някой носи всички рискове и разходи, има логика да търси обезщетение”, посочи още Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2890 |21.09.2021 ЦИК: Още 1600 машини и 26 000 флаш памети трябват за изборите . 86| 7755 |20.09.2021 Христо Иванов иска ДБ и ”Продължаваме промяната” да се явят заедно на избори . 1| 2827 |20.09.2021 Над 123 милиона лева ще бъдат похарчени за изборите . 0| 3011 |20.09.2021 Росица Матева: При избори ”2 в 1” водещи ще са изборите за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads