Реклама / Ads
11| 5535 |27.09.2013 НОВИНИ

Вигенин поиска отпадане на визите с Канада

.
Кристиан Вигенин Източник: Булфото
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин поиска отпадането на визите за българи, които пътуват до Канада. Това обсъдиха по време на срещата си Вигенин и министърът на външните работи и международната търговия на Канада - Джон Беърд. Двамата разговаряха в рамките на участието си в 68-та сесия на ООН, информираха от пресцентъра на МВнР.
 

Вигенин заяви, че между двете страни няма отворени въпроси и отношенията бележат положително развитие. Той приветства откриването на канадски визов център в София, като подчерта желанието на българската страна за отпадане на визовия режим за пътуване на български граждани. В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат подобно ограничение.

Канадският външен министър разясни, че е предвидена законодателна промяна, която ще позволи отпадането на визовия режим. Двамата министри обсъдиха също международната ситуация и хуманитарната криза в Сирия, като бе изразена съвместната тревога от влошаването на кризата и нуждата от решителни действия на международната общност и ООН. Беше изразена надежда за положително развитие на преговорите между Израел и Палестинската власт. Министър Вигенин благодари за предоставената помощ от канадска страна при разследването на атентата в Сарафово.

Ускоряването на преговорите за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество с Македония постави като акцент министърът на външните работи Кристиан Вигенин при срещата си с външния министър на Република Македония Никола Попоски. Вигенин отбеляза, че това е в интерес и на двете страни, особено за Македония. Подписването на договора ще бъде гаранция, че е постигнато съгласие по базисни въпроси в двустранните отношение, като така ще се премахне и една от пречките Македония да получи дата за начало на преговорите за членство в ЕС.

Попоски заяви, че от македонска страна ще бъдат предложени конкретни формулировки и ще разчита на предложения и от българска страна. Той изрази становище, че двустранните отношения се нуждаят от по-благоприятен климат, който би могъл да се създаде с реализацията на редица съвместни проекти. Като такива бяха посочени откриване на нови ГКПП, завършване на железопътната линия между двете страни, възобновяване на работата на смесената двустранна икономическа комисия и др.

В рамките на участието си в Общия дебат на 68-та сесия на ОС на ООН министър Вигенин проведе още срещи с външните министри на Сингапур, Виетнам, Узбекистан, Казахстан и Санта Лусия. Вигенин разговаря и с министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат, както и с новия помощник-секретар за Европа и Евразия на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Срещата на министър Вигенин с Виктория Нюланд беше посветена главно на въпроси на двустранното сътрудничество между България и Съединените щати. Кристиан Вигенин изказа благодарност за сътрудничеството между съответните служби при разследването на терористичния акт на летището в Бургас през 2012 г.

По време на разговора стана ясно, че Съединените щати са готови да водят диалог с България по въпросите, свързани със сирийските бежанци, чийто брой у нас наближава 5000 души. Виктория Нюланд изказа благодарност за ясната и принципна позиция, заета от страната ни във връзка с кризата в Сирия. По време на срещата беше обсъден и напредъкът в отношенията между ЕС и страните от т.нар. Източно партньорство като бе посочено значението на предстоящата среща на върха във Вилнюс в края на ноември т.г.

Икономическото сътрудничество беше акцент в разговора на министър Вигенин с министъра на външните работи на Сингапур К. Шанмугам. От българска страна бе подчертано, че двустранните отношения са традиционни, като България е сред първите страни, установили дипломатически отношения със Сингапур. Министър Вигенин благодари за сътрудничеството по линия на Програмата за техническа помощ към МВнР на Сингапур (Programme for Technical Assistance of the MFA - SCPTA), от която през последните 10-на години са се възползвали десетки български специалисти от държавната администрация.

Министър Вигенин проведе среща и с виетнамския си колега Фам Бин Мин, по време на която бяха дискутирани възможностите за по-интензивно развитие на икономическите отношения между двете страни, както и разширяване на сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Министър Вигенин потвърди желанието за откриване на българска служба по търговско-икономическите въпроси в най-големия виетнамски град - Хо Ши Мин, която да спомогне за развитието на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена между двете страни. Предстоящото посещение на българския президент във Виетнам ще бъде още една възможност за активизиране на двустранния диалог. Обсъдено бе развитието на отношенията ЕС-Виетнам и министър Вигенин оцени положително сключването на Споразумение за партньорство и сътрудничество между Виетнам и ЕС и пое ангажимент за скорошно ратифициране на документа от българска страна.

Отношенията ни с Казахстан са много добри, но с възможности за развитие. Това заяви Кристиан Вигенин по време на срещата си с министъра на външните работи на страната Ерлан Идрисов. България и Казахстан имат близки позиции в ООН, оказват си подкрепа по въпроси от взаимен интерес и открито дискутират стоящите пред тях проблеми, стана ясно по време на срещата. И двете страни отбелязаха необходимостта от откриване на директна въздушна линия между тях, която да съдейства за развитието на бизнеса и активизирането на туризма. Министър Идрисов поиска подкрепа от България за домакинство на Казахстан на Световния петролен конгрес, който ще се проведе през 2017 г.

По време на срещата на Кристиан Вигенин с външния министър на Узбекистан Абдулазиз Камилов беше подчертана готовността и желанието на България да се развие и използва потенциала на двустранните отношения. По думите на Вигенин има неизползвани възможности в посока увеличаване на стокообмена. Той предложи да бъде обмислена възможността за откриване на генерално консулство на Узбекистан у нас. Министърът посочи, че България оценява ролята на страната като фактор на стабилност в Централна Азия. Министър Камилов заяви, че трябва да бъде възстановено постигнатото в отношенията между двете страни преди 90-те години като се намерят подходящите съвместни форми за развитие на икономическите връзки.

В рамките на участието си в Общия дебат на 68-та сесия на ОС на ООН, министър Вигенин разговаря с министъра на външните работи на Света Лусия, Алва Баптист. По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на ООН. Министър Вигенин представи кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за преизбиране на поста Генерален директор на ЮНЕСКО. От страна на Света Лусия беше изказано положително отношение и задоволство от коректния начин, по който се води кампанията за преизбиране.

По-късно министър Вигенин участва и в работна вечеря на външните министри на страните-членки на ЕС и НАТО, с участието на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Ащън, генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Бяха обсъдени предизвикателствата пред сигурността в глобален и регионален план, актуалните въпроси около кризата в Сирия и подготовката на резолюция на ООН за прилагане на споразумението за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, напредъкът по Източното партньорство на ЕС и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5860 |26.09.2013 Борисов нарече Миков шмекер и му поиска оставката . 33| 5239 |08.09.2013 Вигенин: Досега орден "Стара планина" е раздаван на килограм . 15| 5005 |28.08.2013 Вигенин: Няма искания към България за намеса в Сирия . 48| 5379 |27.08.2013 Кристиан Вигенин: Осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads