Реклама / Ads
0| 4221 |31.12.2018 НОВИНИ

Вижте как ще посрещнат Нова година в Антарктида

.
27-та Българска антарктическа експедиция на о-в Ливингстън Източник: проф. Христо Пимпирев
Четири пъти ще посрещнат Нова година българите в Антарктида. От българското селище там пожелават на всички сънародници в Родината и по света здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година!
 

Ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция  на о-в Ливингстън проф. Христо Пимпирев съобщава, че за този полярен сезон се е наложило да отделят повече шампанско, за да спазят традициите на Новогодишния празник. Този път в състава на експедицията има учени от Колумбия, Кипър и Монголия.  

 

Това което си пожелават участниците в експедицията на полюса е скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, за да се гордеят освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент

 

Ето как ще премине празничния ден в Антарктида според разказа на проф. Христо Пимпирев:

 

„Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13,00 часа на брега на Южния океан и така ще отбележим посрещането на Нова година в Монголия. Мястото се налага, тъй като по това време очакваме лодка с товар от Испанската база. С шампанско празнуват и монголците, но по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще празнуват цели две седмици.

 

За втора наздравица ще звъннем чашите в 19,00 часа, когато посрещаме Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ. Ще е трудно да спазим новогодишния обичай в Кипър, да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино за да си хапне идващия св. Василий.

 

За трети път ще гръмне шампанското в 22,00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, нашите колежки ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година.

 

В полунощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора няма да забравим испанските ни съседи, които ще поздравим по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън!“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4638 |28.12.2018 Пускат в обръщение нова столевка с модерни защити . 1| 3875 |27.12.2018 Кабинетът отпусна 1,5 млн. лв. за нова зала по художествена гимнастика . 12| 7715 |26.12.2018 Албена Белянова: Дъжавата трябва да се грижи за здравето, а не хората с SMS-и . 4| 7509 |26.12.2018 Вижте кога ще почиваме през 2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads