Реклама / Ads
0| 5404 |28.07.2017 НОВИНИ

Висшият адвокатски съвет протестира за отнетия допуск до държавните тайни на Георги Гатев

.
По повод отнетия допуск до класифицирана информация на зам.председателя на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев, без да се сочат мотиви, Висшият адвокатски съвет изразява остър протест.
 
„Намираме, че отнемането на допуска до класифицирана информация на заместник-председателя на бюрото Георги Гатев, без законово основание и причина, съставлява непропорционална намеса върху правомощията на този орган. Такава намеса недопустимо ограничава независимостта на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства“.

Ето и пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Висшият адвокатски съвет изразява безпокойство относно предприетата от прокуратурата на Република България атака срещу член на независимия държавен орган Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства бе създадено в резултат на усилията на български адвокати, включително чрез иницииране на дела пред Европейския съд по правата на човека, и то е гарант срещу незаконно вмешателство на държавата в личния живот на българските граждани.

Намираме, че отнемането на допуска до класифицирана информация на заместник-председателя на бюрото Георги Гатев, без законово основание и причина, съставлява непропорционална намеса върху правомощията на този орган. Такава намеса недопустимо ограничава независимостта на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Висшият адвокатски съвет счита, че независимият държавен орган Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства трябва да остане неподвластен на въздействието на останалите институции, особено на тези, върху които бюрото по закон следва да упражнява контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5395 |26.07.2017 Висшият съд в Белград отказва да гледа екстрадицията на Цветан Василев . 2| 5747 |26.07.2017 Дончев става председател на Съвета за административната реформа . 0| 4867 |24.07.2017 Член на Бюрото за контрол на СРС-та съветвал обвиняеми как да подават жалби в институцията . 0| 5117 |21.07.2017 Проведе се първо заседание на Съвета по сигурността към МС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads