Реклама / Ads
19| 2886 |14.07.2024 НОВИНИ

Виталий Кличко: Путин иска да възстанови Съветската империя. А Украйна е важно парче от мозайката в тази империя

.
Кметът на Киев Виталий Кличко Източник: Стопкадър: bTV
"Путин иска да възстанови Съветската империя. А Украйна е много важно парче от мозайката в тази империя. Ние искаме да сме част от европейското семейство. Искаме да изградим демократична държава. Путин никога не прие това. Казваше: "Вие сте украинци и никога не сте били независими. Вие, украинците, винаги сте били част от Руската империя. И заради това започваме тази война."
 

Това заяви в ефира на bTV кметът на Киев Виталий Кличко.

 

Той участваше лично и в спасителните операции след руския удар срещу детска болница в Киев по-рано тази седмица, убил над 40 украинци, включително и деца.





"Руснаците разрушиха детска болница. Целият свят видя това! А те се опитаха да го изкарат, че не било вярно, било лъжа. Че не изстрелвали ракети срещу болници. Въпросът е кой взриви болницата. Нима украинци? Да си избием децата? Руснаците винаги се опитват да си намерят оправдания. Или някакви глупави обяснения", уточни градоначалникът.

 

Кличко обясни, че сред развалините е имало много затрупани.

 

"Опитвахме се да ги спасим колкото е възможно по-скоро. От целия град се стекоха хора да помагат на детската болница. Много хора доброволно разчистваха, други носеха вода. За нас това е нещо обичайно, защото имаме повече от 800 разрушени сгради от началото на войната само в Киев. Но всички бяхме в шок. Нападната беше детска болница. Такова нещо никога не сме очаквали. Целият свят за пореден път видя истинското лице на руската агресия", подчерта кметът.





Той зададе реторичният въпрос каква е причината да се разрушава критична инфраструктура в Киев.

 

"Не е специална операция. Не е и война. Защото при война има някакви правила – не се закачат деца, жени, старци. Ужасните картини от Буча шокираха целия свят. От началото на войната обяснявам какво представлява тя на нашите партньори, но сега всеки човек по света видя истинското лице на руската агресия", каза още Кличко.

 

И допълни:

 

"В момента има много журналисти в града ни. Всеки от тях с очите си вижда резултатите от тази агресия. Знаете ли, всеки месец ходя на фронта в Източна Украйна. Разрушени градове, села. Толкова много жертви. И там има много журналисти. Това е огромна трагедия. Не само за Украйна. Това е трагедия за цяла Европа… и трябва да направим всичко по силите си да спрем тази безразсъдна война. Да спрем налудничавата идея на Путин да възстановява Съветската империя."





"Путин няма нужда от нас, украинците, трябва му богатство, територия. Без украинци. Но вместо депресия, той причинява на хората гняв. Те са готови да се бият. Да защитават домовете ни, децата ни. Нашето бъдеще. Наместо депресия, Путин получава огромна вълна срещу руснаците", категоричен бе градоначалникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3472 |14.07.2024 Началникът на отбраната увери: Горският пожар в област Пловдив е под контрол . 15| 2769 |14.07.2024 Надежда Нейнски за атаката срещу Тръмп: Когато аргументите отсъстват, някои хора смятат, че щом няма човек, няма проблем . 0| 2427 |14.07.2024 Две жертви и двама ранени след стрелба в немския град Лаутлинген . 3| 8748 |14.07.2024 Икономист: Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads