Реклама / Ads
17| 7725 |16.02.2024 НОВИНИ

Властите в Москва затягат хватката: Задържани са протестиращи в подкрепа на Навални /обновена/

.
Източник: X
Властите в Москва затягат хватката и забраняват провеждането на евентуални протести, след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Въпреки това, десетки граждани на Руската федерация излязоха, за да почетат с цветя паметта на Навални.
 

В изявление, предадено от руските информационни агенции, градската прокуратура посочва, че са се появили призиви за "масов митинг" и счита, че е необходимо да "предупреди гражданите" да не предприемат прояви, които "нарушават закона". 

 

Пред bTV журналистът Христо Грозев коментира, че очаква въпреки репресиите в Русия да избухнат сериозни протести. Светът е категоричен, че зад смъртта на руския опозиционер прозира дългата ръка на Кремъл. От Русия обаче отричат да имат нещо общо с това. Според информацията от затворническите власти Навални е починал, след като се е почувствал зле и е загубил съзнание по време на разходка. След моменталните остри реакции, осъждащи руския режим, Кремъл излезе с позиция и заяви, че Западът раздава присъди. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на свой ред обвини САЩ, ЕС и колективния Запад за смъртта на Навални.




Въпреки на властите в РФ обаче десетки жители на градове в Русия излязоха, за да почетат паметта на руския опозиционер и положиха цветя пред паметници на жертвите на политически репресии.

 

Арести е имало след бдение в района на Соловецкия камък в Москва, срещу главната сграда на ФСБ. Според "ОВД-Инфо" (изданието е признато за "чуждестранен агент" от руските власти) е арестуван младеж заради "неподчинение на полицията".

 

Трима минувачи са арестувани след проверка на документи в прохода под Лубянка, в района на Соловецкия камък.

 

В руската столица е било арестувано и момиче, стоящо до стълб до "Стената на скръбта“.





В Санкт Петербург е задържана жена близо до Гостиния двор. По-късно е освободена без съставяне на протокол.

 

В Мурманск властите са арестували момиче, държащо плакат с надпис "Алексей Навални е убит. Кръвта му е по ръцете ти, Вова".

 

В Нижни Новгород няколко души бяха задържани на мястото на смъртта на Ирина Славина, журналистка, която се самоуби близо до сградата на Министерството на вътрешните работи през есента на 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2923 |16.02.2024 Виктор Бакуревич: Всички знаеха, че рано или късно Путин ще отмъсти. Навални ще стане национален герой . 13| 2603 |16.02.2024 С едноминутно мълчание: Протестиращи почетоха паметта на Навални с бдение пред руското посолство у нас . 44| 13257 |16.02.2024 Позорът: Марионетки на Путин у нас доволни от смъртта на "предателя". Ще се появи ли убиецът на погребението на Навални? . 14| 3415 |16.02.2024 Анализатор: Смъртта на Навални е и точка на пречупване в отношенията на Путин със Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads