Реклама / Ads
1| 4492 |09.08.2018 НОВИНИ

Властта се опитва да прецака майките на деца с увреждания

.
Властта пак се опитва да прецака майките на деца с увреждания. Това става ясно от информация, качена току-що на фейсбук страницата на инициативата „Системата ни убива“. От нея се разбира, че обещанията и ангажиментите, поети от управляващите за цялостна реформа в сектора, няма да бъдат изпълнени. Ето какво се казва в писмото:
 

Накратко за вчерашния ден

 

Работната група по ЗХУ в МТСП. Всички сме наясно и притеснени, че в този си вид, в който се разработва закона, той няма да работи както искаме и както е редно. В него НЕ са заложени основните положения и принципи, на които настояваме.

 

А именно:

Излизането на ХУ /хората с увреждания/ от МТСП и създаване на единен специализиран орган за ХУ, в съответствие с Конвенцията. Споделихме това още в началото на работната група, но Министърът отговори, че това не е в неговите правомощия и е притиснат със срок за закона, така че законът така или иначе ще бъде изготвен и представен на обществено обсъждане с тези пропуски, по които ще се работи и след приключването му. Така че законът ще бъде представен, с нас или без нас. И то съвсем скоро - петък е последната работна група.

 

Въпреки ясното становище на Премиера относно създаването на специализиран орган за ХУ, това понастоящем е разписано само в Преходните и заключителни разпоредби на закона.

 

Въпреки изричното ни настояване за отпускане на помощни средства и медицински изделия от МЗ в натурално изражение и стандарти за тяхното качество, в МЗ на този етап там се работи по нов механизъм само относно финансирането им от страна на МЗ (което отново е разписано в преходните и заключителни разпоредби) и контрол върху цените на доставчиците.

 

За регистъра отново има разминаване – Вицепремиерът увери, че ще има нов регистър, защото старият не работи и ще се извърши проверка за неработещия, но вчера е приет план за разработването му отново от АХУ /Агенцията на хората с увреждания/!

 

Ние продължаваме да настояваме да получим гаранции за продължаване на реформата, за да се постигнат исканията ни по всички направления, това за което се борим и настояваме от години и е плод на участието и работата на много хора – ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА!

 

Ще настояваме за стратегия за изпълнение на цялата реформа в сроковете, които ще се запишат в закона!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3687 |07.08.2018 Нова среща между властта и хората с увреждания . 4| 4232 |31.07.2018 Румяна Коларова: Нужни са рокади във властта . 2| 4213 |28.07.2018 Марешки: Каракачанов и Бареков опитват да наложат джендър идеологията . 0| 5393 |24.07.2018 ДАНС: Чужди служби от региона опитват да придобият информация в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads