Реклама / Ads
0| 3201 |12.03.2022 НОВИНИ

Влизат в сила европейските ограничения на достъпа до SWIFT за седем руски банки

.
От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна.
 

Сред тях е втората по големина банка в страната - VTB, която вече е под санкции и от страна на Съединените щати. Останалите шест институции с отнет достъп до мрежата са: „Внешэкономбанк“ (ВЕБ), „Банк Россия“, „Промсвязьбанк“, „Банк Откритие“, „Новикомбанк“ и „Совкомбанк“, информира БНР.

 

Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ - първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания съответно на петрол и на природен газ.

 

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%.

 

Сред санкционираните институции е VTB - втората по големина руска банка, както и ВЕБ - банката за развитие. Ръководителят ѝ се назначава лично от президента Владимир Путин. „Банк Россия“ е считана за „личната банка на Путин“ според редица западни анализатори. Под санкции е и банката, през която минават основно плащанията за отбранителната индустрия на Руската федерация.

 

Според Европейската комисия заедно с останалите санкции вече 70 - 80 % от финансовата система на Русия е засегната.

Трябва да се отбележи обаче, че едва половината от банките в страната са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 година заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и вътрешна система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3245 |09.03.2022 Зеленски: Деца са под останките! Затворете небето веднага! Имате сила, но сякаш губите човечност.. . 0| 4230 |06.03.2022 „Ние сме силата тук“: Изгориха чучело на Путин в Мелитопол . 0| 3681 |05.03.2022 Силите на самопровъзгласилата се ДНР получили заповед да спрат огъня . 0| 12513 |04.03.2022 Станишев: Русия носи вина за войната, но Зеленски мислеше ли, като поиска да върне статута на Украйна като ядрена сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads