Реклама / Ads
14| 5421 |25.06.2021 НОВИНИ

Военният министър за разбилия се МиГ-29: Губят се фаталните 13 секунди за майор Терзиев преди инцидента

.
Георги Панайотов
Губят се последните 13 секунди преди инцидента - това са и действията на майор Валентин Терзиев, които са на черната кутия, разкри служебният министър. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ.
 

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия МиГ-29. Лентовият кабел се е скъсал, а се очаква доставка на нов от производителя – Украйна, допълни той.


"Без този кабел, рискуваме да има късо съединение и да изгубим всички данни от кутията. До дни се очаква да бъде разчетена", обясни Панайотов.

 

"Целта е спусната от 7500 метра, а не на по-ниско. Скоростта на мишената се е увеличила рязко и ние не знаем защо", заяви той по повод спекулациите, че мишената е била спусната прекалено ниско.", разясни министърът.


"Стрелбата за учението е била между 4000 и 7000 метра, най-вероятно бързо падащата мишена е била причината майорът да се спусне по-ниско", посочи военният министър.


"Споделям цялата информация, с която разполагам, а тя не е на 100%. Разследването не се провежда от Министерството на отбраната. Рано или късно всичко ще се разбере", каза още Панайотов.

 

На въпрос кой е ръководил полета на самолета, той замълча за името му.

 

Няма никаква мистерия. Не министерство на отбраната е разследващият орган, от прокуратурата може да чуете имена. Защо тези, които са ръководели полета, не са го отменили – предстои да разберем, когато се разчете информацията от черната кутия. Нека да се ограничим около фактите и обстоятелствата. Да не вадим хипотези и спекулации. Ще разберем какво се е случило, за да внесем успокоение в обществото и семейството на майор Терзиев, апелира от ефира Панайотов.

 

Той уточни, че законовият срок на разследването е 30 дни, като прокуратурата зяави вчера, че това разследване може да продължи до 2 месеца. Министърът увери, че рано или късно всичко ще стане ясно.

 

Черната кутия не излъчва сигнал, защото беше трудно се локализира точното място, където е паднал самолета. Благодарение на умния подход, които планираха тази операция и успяха да локализират мястото, където е паднал самолета.

Когато една държава поддържа армия, тя трябва да бъде обучавана, да бъде тренирана. Не може да разчитаме иначе тя да изпълнява функциите си – да отбранява страната. Тя трябва да се поддържа в боеготовност. Затова когато се говори за армията, не се говори за пари, а за боеспособност. А това означава, че са необходими доста, доста срещи, посочи военният министър.

 

Той беше категоричен, че МиГ-овете няма да бъдат приземени, защото нямаме основание да считаме, че тези машини са технически неизправни.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3089 |25.06.2021 Министър Асен Василев започва консултации по бюджетната политика . 14| 6561 |24.06.2021 Първо във Фрог: Черната кутия на разбилия се МиГ-29 е намерена преди няколко дни? . 4| 3403 |24.06.2021 Министър Комитова инспектира АМ ”Хемус” . 34| 5027 |24.06.2021 Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads