Реклама / Ads
8| 3440 |04.12.2022 НОВИНИ

Военният министър: Зенитно ракетни системи и МиГ-29 няма да се изпращат за Украйна

.
Димитър Стоянов
Излишно е да се шуми по темата с военната помощ за Украйна. Няма смисъл от толкова шум в системата, Министерство на отбраната си свърши работата навреме. Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов за готовия списък за военна помощ за Украйна. Той обясни, че има Закон за, сложен е грифът на списъка за военна помощ за Украйна и той вярва на военната експертиза.
 

Каквото и да предоставим на Украйна, българската армия не е ощетена, използван е консервативен подход, увери военният министър.


Той добави, че това, което се изпраща на Украйна е в топ три на нейните приоритети - зенитно ракетни системи и МиГ-29 няма да се изпращат, а само сухопътна военна помощ. "Аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни", надява се Димитър Стоянов. Няма постъпила заявка от Украйна за ремонт на тяхна военна техника, добави той.


Още през февруари военните са имали готовност, но без решение на НС не може


По отношение на доставката на първите F-16, block 70, Стоянов коментира, че първите два самолета F-16 по първия договор ще бъдат готови през първото тримесечие на 2025 г., а останалите през третото тримесечие на същата година. По договор 14 пилоти трябва да бъдат обучени, за да може да използват новите изтребители, само че до 2025 г. ще бъдат обучени само двама пилоти.


Стоянов посочи, че България носи бойно дежурство от 1952 година и депутатите са на път да скъсат с тази история, ако не купим, макар и втора ръка боен изтребител, докато дойдат F-16. Решението за всичко това е на Народното събрание.


По отношение на нидерландското "Не" на Шенген за България, Димитър Стоянов заяви, че България е изпълнила всички технически изисквания и не могат да се поставят постоянно нови такива. България е изпълнила критериите и ние трябва да бъдем част от Шенгенското пространство, категоричен бе военният министър.


В Нидерландия сигурно има проблем с наркотиците и с други болни теми, но България не повдига тези въпроси. Прави се всичко възможно да се овладее мигрантския натиск на българо-турската граница, който е бил четири път по-голям в сравнение с предишните години, посочи Димитър Стоянов. По-добро оградно съоръжение на границата нямало все още.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3632 |22.11.2022 Зам.-министър: Венецианската комисия препоръчва холистичен подход в ограничаване абсолютната власт на главния прокурор . 20| 6295 |22.11.2022 ЕК пак попари енергийния министър: Не можем да преработваме и продаваме руски петрол . 5| 2741 |15.11.2022 Военният министър: Нидерландия предлага да обучи наши пилоти на F-16 . 3| 3145 |10.11.2022 Военният министър: Сухопътните войски са възстановили 121 км от съоражението на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads