Реклама / Ads
0| 2916 |12.09.2022 НОВИНИ

Война в Украйна: Войските на Киев превъзхождат числено руснаците с 8-1 в контраофанзивата

.
Украинските сили са превъзхождали числено руските с осем към едно при контраофанзивата в района на Харков миналата седмица. Това заяви Виталий Ганчев, висш служител на окупационните сили там, цитиран от BBC.
 

Пред руска медия той посочи, че армията на Кремъл е превзела села на север и е пробила към руската граница - още едно потвърждение, че Украйна обръща хода на войната. Киев твърди, че си е върнал контрола на над 3000 кв. км. Според военните Украйна си е върнала 20 села само за 24 часа. 


Служители на отбраната на Обединеното кралство казват, че успехите на украинската армия ще имат "значителни последици“ за цялостния оперативен дизайн на Русия.


От Кремъл обаче не изглеждат притеснени. Според официални лица в Москва операциите в Украйна ще продължат, "докато не бъдат изпълнени всички първоначално поставени цели". Русия каза, че нейните сили нанасят удари в онези райони, които Украйна си е върнала наскоро. Това включва цели в Изюм и Купянск, които бяха превзети от Украйна в събота. 


Русия потвърди оттеглянето на силите си от двата града, което според нея ще им позволи да се "прегрупират“. Руската армия изглежда е изоставила големи количества оборудване и боеприпаси, докато се изтегля от районите, които е държала от първите седмици на войната.


Москва отвърна на удара в неделя с вълна от ракетни удари в Украйна, причинявайки прекъсвания на електрозахранването. Съобщава се, че прекъсванията са засегнали милиони хора в регионите Харков и Донецк. 


Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че сега приоритетът е да се подсигурят териториалните придобивки, постигнати през седмицата на бърз напредък в района на Харков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2786 |12.09.2022 Елена Поптодорова: Решителността на Украйна доведе до смяна на духа на войната . 0| 8328 |12.09.2022 Тодор Тагарев: Обратът във войната е очевиден, има призиви Путин да се оттегли . 0| 2773 |10.09.2022 Повече от 14 000 са цивилните жертви на войната в Украйна . 0| 5947 |10.09.2022 Игор Федик специално за Фрог: Украйна е готова за дълга война, а Западът – за дълга подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads