Реклама / Ads
2| 4581 |20.10.2023 НОВИНИ

Войната между Израел и Хамас. Какво знаем на 14-ия ден?

.
Израелският министър на отбраната казва на войниците, че скоро ще видят палестинската територия "отвътре"; изразява надежда, че през следващите дни в Газа ще влезе помощ.
 

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви пред войниците, събрани на границата с Газа, че скоро ще видят палестинската територия "отвътре". Галант призова силите "да се организират, да бъдат готови" за заповед за навлизане, което подсказва, че израелската сухопътна инвазия може да наближава, пише "The Guardian". 


Израел вероятно ще започне кървава сухопътна атака срещу ивицата Газа през следващите дни, заяви бившият министър-председател Ехуд Барак в интервю за NBC. Израелските военни имат "зелена светлина" да навлязат в Газа, когато са готови, заяви министърът на икономиката на Израел Нир Баркат в интервю за американската телевизия ABC.


Според Белия дом камионите с хуманитарна помощ ще влязат в Газа от Синайския полуостров в Египет през следващите дни, след посещениtoе на Джо Байдън в Израел в сряда. Байдън заяви, че Израел се е съгласил да позволи отварянето на пропускателния пункт Рафах между Египет и Газа за доставки на крайно необходими храни, вода и медицински консумативи, при условие че хуманитарната помощ не бъде отклонявана от Хамас за собствени нужди.


Не се очакваше пунктът Рафах да бъде отворен в петък за конвой с хуманитарна помощ за ивицата Газа, съобщи CNN, позовавайки се на множество източници. Сега американските служители очакват първият конвой от камиони с хуманитарна помощ да премине в Газа от Египет този уикенд, вероятно в събота, се казва в доклада.


По-рано египетските държавни медии съобщиха, че пропускателният пункт Рафах с Египет ще бъде отворен в петък, за да се позволи внасянето на хуманитарна помощ в Газа. Това стана, след като Израел, Белият дом и Египет потвърдиха, че през пропускателния пункт ще бъде разрешено да се доставя ограничена помощ за Газа. Източникът заяви пред CNN, че ситуацията е "наистина нестабилна" и има много други детайли, за да се гарантира, че помощта е постоянна, а не еднократна.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Газа "се нуждае от мащабна и устойчива помощ".


Липсата на достъп до вода е едно от най-големите предизвикателства в Газа според международната благотворителна организация "Действие срещу глада", която предупреждава за "здравна криза, която е на ръба да избухне". ООН изчислява, че на 2,3 милиона души, живеещи в Газа, се падат по-малко от три литра вода на човек всеки ден, като половината от тях са деца, които са най-застрашени от недостиг на вода и инфекции, причиняващи диария.


Световната здравна организация (СЗО) заяви, че камионите ѝ са "натоварени и готови да тръгнат" веднага след отварянето на пропускателния пункт Рафах - "надявам се утре" (петък). Директорът на СЗО, д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, заяви, че агенцията е "сериозно загрижена за здравето и благосъстоянието на цивилното население в Газа, което страда от бомбардировките и обсадата", както и за нападенията срещу здравеопазването както в Газа, така и в Израел.


Според палестинското министерство на здравеопазването осем палестинци са били убити при израелска военна операция в бежанския лагер Нур Шамс в окупирания град Тулкарм на Западния бряг. Израелската полиция съобщи, че един офицер също е бил убит.


По данни на Комитета за защита на журналистите от началото на войната между Хамас и Израел са убити най-малко 21 журналисти, повечето от които при нападенията на Израел в Газа. Комитетът съобщи, че към този четвъртък 17 палестински, трима израелски и един ливански журналист са загинали, откакто бойците на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, последвани от израелските бомбардировки на Газа.


Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси и кралят на Йордания Абдула II осъдиха "колективното наказание" на палестинците в Газа, докато се срещаха в Кайро за разговори относно войната между Израел и Хамас. Сиси и крал Абдула също така предупредиха за опасността от разпространение на конфликта в региона.


Държавният департамент на САЩ издаде световна тревога, в която съветва американските граждани в чужбина "да проявяват повишено внимание". Държавният департамент на САЩ цитира "повишено напрежение на различни места по света, възможност за терористични атаки, демонстрации или насилствени действия срещу граждани и интереси на САЩ".


Американското и британското посолство в Бейрут посъветваха своите граждани да напуснат Ливан, докато полетите "остават на разположение", тъй като напрежението по границата между Израел и Хизбула се засилва заради войната между Израел и Хамас. Двете държави вече предупредиха гражданите си да не пътуват до Ливан.


Израел разчита на "непрекъснатата подкрепа" на Обединеното кралство в "дългата война" с Хамас, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пред Риши Сунак по време на срещата на двамата лидери в Тел Авив. В четвъртък Сунак отлетя за Саудитска Арабия в опит да осигури освобождаването на заложниците, държани от Хамас в Газа, и да предотврати по-широк регионален конфликт.


Сунак и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман "се договориха да координират действията си", за да избегнат по-нататъшна ескалация в региона, съобщиха от Даунинг стрийт след срещата. Министър-председателят на Обединеното кралство "насърчи" Саудитска Арабия да използва влиянието си, за да "подкрепи стабилността" в региона, заяви говорител на № 10.


По данни на американското разузнаване при взрива в арабската болница в Газа във вторник вероятно са загинали между 100 и 300 души. В сряда Съветът за национална сигурност на САЩ заяви, че според оценката на американското правителство Израел "не е отговорен" за взрива. Израелското правителство обвини Би Би Си, че в репортажа си за експлозията е затвърдила "съвременната кръвна клевета".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4509 |20.10.2023 Посланикът на САЩ в НАТО: Разрешаването на конфликта между Русия и Украйна ще е възможно чрез преговори . 0| 5764 |20.10.2023 Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забранени стоки за "Вагнер". АЕЖ - България иска проверка . 0| 4290 |20.10.2023 57-годишен мъж е ранен при катастрофа на Подбалканския път . 1| 5208 |20.10.2023 Проф. Константинов: Глоби от 50-100 хиляди лева на кметове и изборният туризам приключва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads