Реклама / Ads
1| 2765 |14.11.2021 НОВИНИ

Вотът зад граница: Опашки във Франция, първи минути на изборите в САЩ и Канада

.
Висока избирателна активност се забелязва в чужбина. Първа заработи секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия, където гласуването започна снощи и приключи малко преди обед днес. Преди минути започнаха и изборите в САЩ и Канада. На места в чужбина има големи опашки от чакащи.
 

Първи отвъд океана започват да гласуват живеещите по Източното крайбрежие българи.

Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада в 16. САЩ и Канада са сред общо 21 държави с избирателни секции, в които сънародниците ни могат да гласуват с машина. В САЩ 8 секции са оборудвани с 16 машини, в Канада – 2 секции с 4 машини.

 

В Северна Америка сънародниците ни могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, където са разкрити избирателни секции. В Мексико сити изборният ден започва в 15 ч. българско време.

 

Сънародниците ни вече гласуват и в Южна Америка. Секции са разкрити в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

 

Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 ч. българско време, а гласуването ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

 

Във Великобритания, където има най-много открити секции, изборите 2 в 1 започнаха с отсъствието на много от предложените от политическите партии членове на комисии. Те бяха заменени с резервни доброволци.

 

Опашки от желаещи да гласуват имаше и пред българското посолство в Берлин и в консулството ни в Мюнхен. Опашки се образуваха и във Франция. Българите гласуват в общо 18 секции в 16 града като три от тях са в българското посолство в Париж. И в Париж имаше проблем със съставянето на секционните избирателни комисии. 

Опашки от желаещи да гласуват се образуваха и в Турция още в първите минути от отварянето на изборните секции. Там са отчетени и нарушения заради намеса на членовете на СИК при гласуването с машини. Смята се, че е била нарушена тайната на вота. Членове на секционни комисии масово не спазваха указанията да стоят на 2 метра от машината и на моменти гласуват вместо избирателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9009 |14.11.2021 Не ругайте опашките пред секциите в Турция и автобусите, дошли оттам, а идете и гласувайте! . 0| 2910 |14.11.2021 Вотът зад граница: Първата секция в чужбина отвори още снощи . 19| 16727 |07.11.2021 Политолог: Допълнителните машини да се озоват до сертифицираните, за да гръмне някой бомбата, че вотът се фалшифицира . 4| 9997 |30.10.2021 Цветелина Пенкова: Как се промени животът във Великобритания след Брекзит?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads