Реклама / Ads
11| 4833 |22.03.2021 НОВИНИ

Всеки трети изписан от болница с COVID-19 с дългосрочни проблеми със здравето

.
Източник: БГНЕС
Всеки трети хоспитализиран пациент с коронавирус има дългосрочни здравословни проблеми, включително проблеми с органи и влошено психично здраве. Това сочи преглед на научни изследвания, посветени на дългосрочното отражение на вируса върху човека, публикуван в журнала Nature Medicine, предава АФП.
 

В него се акцентира върху честотата на симптомите сред пациентите с "дълъг COVID-19". Най-често се срещат умора, задух, тревога, депресия и посттравматичен стрес.

 

Авторите на изследването отбелязват, че правителствата трябва по-задълбочено да проучват и да открият начини за помагане на хората да се справят с тази последици.

 

Освен че някои пациенти имат проблеми с белите дробове и дългосрочно с дишането, проучванията също показват, че вирусът атакува и други органи, което води до различни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания и хронични възпаления.

 

Прегледани са 8 научни изследвания за дълготрайните последици от заразяване с коронавирус в Европа, САЩ и Китай. Установено е, че някои пациенти имат проблеми с няколко органа месеци след изписването им от болница. 30% от пациентите имат най-малко един симптом, такива като умора, задух и психични проблеми.

 

Изследване в Италия със 143 пациенти е открило, че 90% имат симптоми 60 дни след възстановяването си от коронавируса. Най-често срещаните са умора (53,1%), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) и болка в гърдите (21,7%).

 

Повече от половината пациенти имат множество симптоми 2 месеца след изписване от болницата.

 

Три изследвания във Франция, Великобритания и Китай показват, че между 25 и 30% от пациентите имат проблеми със съня седмици след възстановяването си.

 

При 20% от пациентите има косопад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3659 |20.03.2021 Пропадналият участък от третия лъч на метрото - отново в играта . 7| 3261 |17.03.2021 Д-р Кателиева: Чакат ни две тежки седмици, в които спешната помощ ще се задъхва, дори при трети локдаун . 11| 3650 |16.03.2021 Станислав Балабанов: Важно е да ни е страх! Човеци сме, а ни третират като животни . 7| 7016 |13.03.2021 Ицо Хазарта: Завеждам дело срещу всеки, публикувал новината, че са ми отнели дъщерята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads