Реклама / Ads
3| 2211 |06.08.2024 НОВИНИ

Вселенският патриарх: Руснаците благославят оръжия, носещи убийства на православните украинци, които защитават своята страна

.
Вселенският патриарх Вартоломей
Вселенският патриарх Вартоломей е изпратил писмо със силен тон до Александрийския патриарх Теодор, осъждайки умишленото проникване на Руската православна църква в Африка като не братско и антихристиянско.
 

В писмото, което е отговор на предишно съобщение от Александрийския патриарх, Вселенският патриарх Вартоломей подчертава сериозната опасност, която етнофилетизмът представлява за Църквата. Той заявява, че Църквата днес е „вътрешно болна и изтощена в катастрофална затвореност, изправена пред непрекъснато нарастващия смъртоносен рак на националистическата идеология“, предаде Християнство.бг, цитирайки Orthodox Times.





Вселенският патриарх подчертава нарастващото незачитане на църковния и еклесиологичния ред, отбелязвайки, че този проблем е станал очевиден не само в православните среди, но и за международната общност.

 

Говорейки за навлизането на Руската църква в каноничните граници на Александрийската патриаршия, патриарх Вартоломей подчертава, че йерарсите на Московската патриаршия ще отговарят пред Бога за своите тежки църковни прегрешения и щетите, нанесени на Александрийската църква, особено на душите на хилядите новопокръстени, търсещи спасение в Православната църква.

 

С остри думи Вселенският патриарх описва незаконните действия на Руската църква в Африка, обвинявайки руските йерарси, че се държат като шайка и поставят расовото превъзходство над църковното единство.

 

„Те не се подчиняват на смирения Христос, а на могъщото злато,“ заявява Вартоломей. Той продължава: „Безсрамно заявяват, че са първо руснаци, а после православни. От древност те променят църковния ред, който им беше предаден по верния начин, одеждите, дори офикиите и преданието, за да покажат на всички, че са различни и превъзхождат останалите“.





Писмото също така засяга войната на Русия в Украйна и позицията на Руската православна църква. „Днес те с готовност благославят „свещените“ оръжия, носещи убийства, за да бъдат използвани срещу православните украинци, които защитават териториалната цялост на своята страна”, пише Вартоломей.

 

В заключение на писмото си, Вселенският патриарх уверява Александрийския патриарх, че Александрийската църква не е сама в изправянето пред тези предизвикателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2244 |06.08.2024 Джокович идва в България за мач с Григор Димитров . 3| 2233 |06.08.2024 Петър Чолаков: Редовно правителство със същите играчи няма да ни реши проблемите . 0| 2261 |06.08.2024 Пореден тежък пътен инцидент: Две коли се удариха на АМ "Тракия", има загинал . 2| 5909 |06.08.2024 Борислав Сандов за ФрогНюз: Пожарната безопасност трябва да е в самостоятелна агенция, МВР не се справя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads