Реклама / Ads
11| 5546 |15.11.2020 НОВИНИ

Всичко по темата COVID-19! 2498 нови случая на Covid-19 за денонощието, 36 починали

.
2498 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6 450 PCR теста, което означава, че инфектирани с вируса са 38,7 процента от изследваните, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на потвърдените случаи става 97 435, от които 66 539 активни.
 

536 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 28 805. Хоспитализираните лица са 5 166, от които 295 се намират в интензивното отделение.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 2 091. 36 от случаите са от последните 24 часа.

 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 97; Бургас - 118; Варна - 172; Велико Търново - 38; Видин - 16; Враца - 30; Габрово - 49; Добрич - 34; Кърджали - 2; Кюстендил - 98; Ловеч - 35; Монтана - 22; Пазарджик - 93; Перник - 31; Плевен - 64; Пловдив - 269; Разград - 27; Русе - 70; Силистра - 7; Сливен - 53; Смолян - 8; София област - 113; София (град) - 811; Стара Загора - 103; Търговище - 22; Хасково - 32; Шумен - 36; Ямбол - 48.

 

Дончев: Най-тежкият натиск на пандемията ще е през декември

"Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим – първа за борба със заразата, за предпазване на хората и в същото време да вземе социално-икономически мерки. Държавата трябва да е на мястото си, държавните контролни органи трябва да следи за спазването на мерките. Обществото трябва също да полага усилия". Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Той добавя, че в страната има разкрити достатъчно легла. Нужда от подобрение има системата за координация и логистика, тоест болният да бъде отправен там, където има свободно легло.

 

„Очаква се, може би, най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. До сега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространието. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки“, заяви Дончев.

 

Вицепремиерът заяви, че сепаративни преговори относно ваксината няма.

„Преговорите се водят на ниво ЕС. Ние имаме договор, който би ни позволил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са ваксините не се прави от политиците, защото аз не съм лекар. Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им – безплатно. И тя ще бъде по желание“, добави той.

 

Санитарка в COVID отделението на университетската болница в Бургас е принудена да спи навън, докато дава дежурства

 

Заради обществено недоволство Йорданка Желязкова не може да се прибере в дома си в село Равнец, а внуците й са отстранени от училище. Санитарката в COVID отделението на университетската болница в Бургас е принудена да спи навън, докато дава дежурства. За скандалния случай съобщи БТВ.

 

Желязкова е командирована от хирургичното в COVID отделението на болницата за 45 дни. Още с първите дежурства се сблъсква със страха на хората в селото й. Йорданка остава да спи в хирургичното отделение. В селото й обаче недоволството продължава.

Родителите от селото са разделени - едни са против внуците й да влизат в клас, други - предлагат алтернатива.

 

От сряда двете деца, които са в първи клас, са отстранени от часове в училище. По-късно едното е развило грипоподобни симптоми.

 

В селото са категорични – или санитарката да не се прибира, докато работи в COVID отделението, или внуците й да не ходят на училище.

 

Първа жертва на COVID-19 сред медиците в плевенската университетска болница

 

Университетската болница "Д-Р Георги Странски" в Плевен даде първа жертва от своите служители, покосена от COVID-19 - доц. д-р Йордан Узунангелов, съобщи говорителят на лечебното заведение.

 

Ръководството и служителите на болницата поднасят най-искрени съболезнования по повод на ненавременната загуба на приятеля и професионалиста, преподавателя, кардиолога доц. д-р Йордан Узунангелов, дм, се посочва в съболезнователен адрес до близките му.

 

"Той бе изключителен човек, който всеки ден с дарбата си да помага остави следа в живота на много пациенти, чиито сърца спаси. Делото му бе белязано от искрата на съзиданието и заслужено спечели уважението на цялата академична и медицинска общност. Дълбок поклон пред паметта на лекаря, чийто талант и всеотдайност остават завинаги в сърцата на пациенти, колеги и близки!", пише в съболезнователния адрес по повод кончината на лекаря.

 

COVID отделението в Свищов: без лекар вътре, кинезитерапевт и сестра се грижат за пациентите


Кинезитерапевт, медицински сестри лекуват пациентите в COVID отделението на болницата в Свищов. Без лекар. Кметът на града Генчо Генчев, който не е медицинско лице доскоро беше доброволец там, но вече и той е заразен и болен. Временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение Илиян Венков, който е икономист, също влиза в отделението, за да помага.

 

"Положението при нас остава рисково", оцени ситуацията пред бТВ Венков. Няма как да предложим ефективно лечение на увеличаващия си поток от пациенти, смята той.

Венков обясни, че "се извършва частична визитация от лекари".

 

На въпрос наблюдават ли лекари пациентите, той отговори: "За съжаление, не редовно".

 

"Неведнъж сме призовавали за някаква помощ, дори чрез временна заетост и аз не знам вече как да ни помогнат", добави управителят на общинската болница.

"Беше ад в отделението", каза кметът пред бТВ.

 

Лечението става по телефона с консултации от специалисти от вътрешното отделение и частична визитация. Лекарите обаче били възрастни и с придружаващи заболявания. Кметът похвали и инфекционист от Сливен, който по всяко време на денонощието давал съвети как да се действа в една или друга ситуация.

Викали спешна помощ, когато се налагало да се реанимират пациенти.

 

COVID отделението на първия етаж на болницата и в него има 15 легла. За по-малко от месец през него са минали близо 70 пациенти. Лечението им се осъществява без лекар вътре в отделението, 25 дни за болните се грижи една сестра, тя се разболява, на нейно място идва друга сестра, която също се заразява.

 

Кинезитерапевтът Искрен Костадинов разказа, че в отделението помага на медицинската сестра - разнася лекарства, мери температура, кръвното налягане на пациентите. В неговите ръце издъхва пациент, на когото той слага кислородна маска и следи монитора за показателите му.

"Г-н Венков винаги е налице, държи връзка с лекарите. Дежурната сестра държи връзка с лекаря, който е на смяна", обясни той.

На въпрос дали цялата лекарска грижа става по телефона, кинезитерапевтът отговори: "За съжаление, да".

 

Издателите отменят Панаира на книгата

 

Панаирът на книгата, който трябваше да се състои в София между 8 и 13 декември за 48-ми път, няма да се състои. това съобщава на сайта си организаторът на събитието - асоциация "Българска книга": Решението е мотивирано с отговорността на издателите към обществото. Те поставят здравето на посетителите и участниците на първо място.


Най-мащабният книжен форум у нас, който трябваше да има своето 48-о издание идния месец, няма да се проведе в познатия на посетителите формат. Членовете на асоциация "Българска книга" обаче обещават дигитални събития. Софийският международен литературен фестивал ще има онлайн издание от 10 до 13 декември. Обещават се и други инициативи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5414 |14.11.2020 Всичко по темата COVID-19! Нови 4212 случая на Covid-19 и 85 починали за денонощието . 47| 7868 |13.11.2020 ”Arbeit macht frei” 2. Борисов се хвали: 4 000 миньори работят в мините. Всичко на макс и за износ . 11| 4484 |13.11.2020 Депутатите гледат промените в Закона за личната помощ. ”Системата ни убива” свикват протест . 17| 5581 |13.11.2020 Всичко по темата COVID-19! 3414 са новите случаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads