Реклама / Ads
17| 5557 |13.11.2020 НОВИНИ

Всичко по темата COVID-19! 3414 са новите случаи

.
3414 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 8885 PCR теста. Това показват данните в Eдинния информационен портал към полунощ. Починалите с коронавирус за последното денонощие са 72, оздравели са 873. 4768 са пациентите с COVID-19 в болници, 284 от тях са в интензивни отделения.
 

Потвърдените случаи в България вече са над 90 000, активни са 61 168.

Националната информационна система показва, че у нас Covid-19 е констатиран при 3619 лица-медицински служители. 160 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа.

 

Испания въвежда задължителен отрицателен PCR за страни от рискови зони

 

След 23 ноември туристите и пътниците, които пристигат в Испания от рискови зони без отрицателен PCR тест, могат да бъдат санкционирани с глоби до 6 хил. евро, обяви министърът на външни работи, Аранча Гонсалес Лая.

Освен това, те задължително трябва да се подложат и на бърз тест за откриване на коронавирусна инфекция като мярка за гарантиране на безопасна мобилност.

Според министър Лая това са сериозни възпиращи глоби, а не такива, които могат да се събират в последствие с лихва. До тях се прибягна едва след като Европейската комисия разпространи препоръки до страните от Евросъюза за борба с коронавируса.

В тях изрично се казва, че те не трябва да отказват влизане на лица, пътуващи от други държави членки, но ако преценят, че е необходимо, имат право да наложат ограничения на пътуващите от червените зони според европейската карта на риска.

Тези ограничения могат да бъдат както карантина, така и изискване за тестове преди или след пътуването.

Препоръките станаха факт на 12-и октомври, но Испания предприе едва сега мерки, защото настояваше за тяхното уеднаквяване от всички държави членки, въпреки, че е доказано, че международната мобилност е причина само за 0,08% от вноса на Covid-19 в страната.

 

Девет са вече столичните поликлиники с COVID зони

 

Вече в 9 столични поликлиники има разкрити COVID зони. ДКЦ-тата се включиха в борбата с инфекцията, като в рамките на три дни поетапно бяха обособени зони в няколко от центровете.

 

Идеята е ДКЦ-тата да помогнат за намаляване на натиска върху лечебните заведения в София.

 

Помещенията трябва да са с отделен вход. Останалите пациенти са отделени в друга зона, така че потоците да не се смесват. На лекарите бе обещано да получават и допълнителни възнаграждения.

 

В кабинета, освен преглед, се предлага бърз антигенен тест, който, ако е по настояване на пациента, се заплаща, а ако е назначен от личен лекар - е безплатен.

 

Старчески дом в ловешко село - огнище на COVID-19

 

Расте броят на заразените с коронавирус в дома за стари хора в ловешкото село Сливек. Преди три дни с COVID-19 бе диагностицирана работеща там сестра. С положителни проби се оказаха още трима души от персонала.

 

Девет са заразените обитатели на старческия дом. За последното денонощие положителни резултати при направени PCR тестове са дали двама. Очакват се изследванията и на още осем от пенсионерите, информират от Българското национално радио.

 

Един от заразените е настанен за лечение в ловешката болница, останалите са изолирани и остават на лечение в определени помещения на втори етаж на сградата на дома и са без оплаквания.

 

Грижите за тях се поемат от отделен обслужващ екип под наблюдението и контрола на ОПЛ на дома. Осигурени са с достатъчно количество консумативи, дезинфектанти, миещи и лични предпазни средства.

 

Ловешката болница търси медицински сестри

 

МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч изпитва остра нужда от медицински сестри, съобщават от областната администрация. От там информират още, че в писмо до Областния кризисен щаб по здравеопазване прокуристът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов е призовал за съдействие за привличане на медицински персонал.

 

Шефът на борницата в Провадия загуби битката с болестта

 

COVID-19 уби още един български лекар. Почина директорът на болницата в Провадия, който бе в тежко състояние след инфектиране с COVID-19.


Той е издъхнал днес,  съобщил кметът на Провадия пред „24 часа“. Д-р Светослав Неделчев се е лекувал в дома си, но след влошаване на състоянието му е бил настанен във варненската болница „Света Марина“.


Директорът на болницата в Провадия се нуждаеше спешно от кръвна плазма на преболедувал коронавируса. След призив в социалната мрежа Facebook откликнаха много хора и дариха, за съжаление обаче това не е помогнало.

 

Община Шумен ще осигури транспорта на желаещите да дарят кръвна плазма

 

Oт понеделник община Шумен ще осигурява безплатния превоз до Кръвния център във Варна за доброволците, които са преболедували COVID -19 и искат да дарят кръвна плазма, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. При наличие на желаещи транспортирането се осъществява след потвърждаване на дата и час от Районния център по трансфузионна хематология - Варна. Оттам информират още, че всеки от дарителите ще премине предварителен преглед и изследвания. Кандидатите за дарители на реконвалесцентна кръвна плазма COVID -19 трябва да са възраст 18 - 65 години, да са имали положителен резултат от PCR тест, както и да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста. В момента те трябва да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. Желаещите да дарят плазма COVID - 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител, да представят положителен PCR тест или епикриза от болнично лечение. Записването става на телефони: 054/ 800 - 860 и 054/ 857 - 655. Всеки от дарителите трябва да остави телефон за обратна връзка.

 

Учениците от 6 и 7 клас в София преминават на онлайн обучение

 

Учениците от 6 и 7 клас в София преминават в обучение от разстояние в електронна среда. Предвижда се мярката да остане в сила до 27 ноември. 

Към момента около 45% от учениците у нас учат онлайн. Най-много са в София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

В четвъртък образователният министър обяви, че след онлайн обучението учениците ще започнат да редуват присъствено с дистанционно обучение до Коледа. Приоритет ще бъдат 7, 8 и 12-ти клас заради изпитите и кандидатстването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5729 |12.11.2020 Всичко по темата! 3 945 са новите заразени с COVID-19 при 10 830 PCR теста . 16| 5338 |11.11.2020 Ани Герасимова: Всички вие, които позволихте системата да достигне това дъно, ще горите в ада! . 13| 5460 |11.11.2020 COVID-19 у нас: 4390 новозаразени с коронавирус, 80 пациенти починаха /следете тук всичко по темата/ . 2| 4299 |10.11.2020 ”Системата ни убива”: Институциите работят в пълно единомислие народът да бъде унищожен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads