Реклама / Ads
16| 5411 |14.11.2020 НОВИНИ

Всичко по темата COVID-19! Нови 4212 случая на Covid-19 и 85 починали за денонощието

.
4212, със 798 случая повече от вчера, са новите случаи на коронавирус през изминалите 24 часа, което е 33.9% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 12 413 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 94 937, от които 64 613 активни. 682 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 28 269.
 

Хоспитализираните лица са 4949, от които 288 се намират в интензивното отделение.

 

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 2055. 85 от случаите са от последните 24 часа.

 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 167; Бургас - 277; Варна - 429; Велико Търново - 151; Видин - 17; Враца - 94; Габрово - 120; Добрич - 54; Кърджали - 19; Кюстендил - 72; Ловеч - 42; Монтана - 93; Пазарджик - 79; Перник - 64; Плевен - 190; Пловдив - 320; Разград - 68; Русе - 192; Силистра - 52; Сливен - 56; Смолян - 16; София област - 89; София (град) - 1231; Стара Загора - 151; Търговище - 58; Хасково - 79; Шумен - 82; Ямбол - 50.

Медици в Одрин искат затваряне на границата с България заради коронавируса


Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на COVID-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април.

 

Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция, цитиран от БТА.

 

Алтун представи данни, според които увеличението на случаите на заразени с коронавирус в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната. По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

 

Според него здравното министерство на Турция не предоставя реална информация за разпространението на епидемията в района, както и къде и как се осъществява изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души.

 

"Смятаме, че трябва да се въведат колкото може по-скоро ограничения на социалните контакти. Да се въведе забрана или ограничения за излизане най-малко в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни, както и да се правят повече тестове. Ако не направим всичко това, ни чака ситуация, с която няма да можем да се справим, здравната система няма да издържи", каза той.

 

Той цитира изследване на Истанбулската голяма община, според което жертвите на COVID-19 от 12 март до 4 ноември са 8456 души повече от обявените от здравното министерство досега.

 

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи вчера за 11 326 смъртни случаи от началото на епидемията досега.

 

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, че през предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Тя е уверила представителите на турските туроператори, че министерството на туризма на България, в сътрудничество със здравните власти, работи за максималната сигурност и спазване на мерките за безопасност за туристите в зимните ни курорти.

 

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза пред журналисти, че случаите в областта през последните седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Според валията увеличението се дължи на изключително засиления пътнически поток на гражданите от съседна България, които идвали специално за пазаруване през уикендите в граничния град.

 

Коронавирусът в България: Патриарх Неофит призова към спазване на мерките, но и общи молитви

 

В обръщение по повод началото на Рождественския пост патриархът на Българската православна църква и софийски митрополит Неофит призовава православните християни "да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти".


Нека постоянната молитва стори чудеса и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно така и физически, пожелава патриархът.

 

Едновременно с това духовният лидер призовава миряните и свещенослужителите да живеят "активно в общността на Православната ни Църква, в нейното богослужение, в общата молитва" и пожелава надеждата "никога да не унива, защото "с нас е Бог".


В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на пандемичната обстановка, се подготвяме да изживеем отново дивната радост на Рождественската нощ.

 

Патриарх Неофит насърчава свещенослужителите да не пестят сили за утешение на своите енориаши. "Те се нуждаят от вашето слово, от вашата молитва и грижа, особено в тези дни на пандемия. Не скъпете времето си, а отдайте силите си в тайнствата на Изповедта и Евхаристията и бъдете милосърдни и съпричастни с трудностите и нуждите на Божия народ", пише Неофит.

 

Плевен затяга COVID мерките: С маски в офисите и без панаири и събори на открито и закрито

 

Областният кризисен щаб в Плевен засили мерките срещу COVID-19. Забраняват се събитията като панаири, събори и празници на открито и закрито, носенето на маски в офисите става задължително, ако не може да се осигури дистанция от 1,5 м. Това са само част от мерките, които влизат в сила от днес и ще важат до 30 ноември.

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от пети до дванадесети клас от 16 до 22 ноември. След изтичане на този период се прилага алгоритъм за приоритетност и редуване на учениците за присъствие в училище. За учениците от останалите общини се възлага на директорите на учебните заведения да решават локално според епидемиологичната ситуация.

 

Въвеждане на задължително изискване за носене на защитни маски за лице в офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите.

 

Търговските и други обекти трябва да дезинфекцират минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график.

 

Задължително тава носене на защитни маски за лице от персонал в обекти, които предоставят услуги на гражданите, като не се допуска употребата на приспособления, неотговарящи на изискването, напр. пластмасови приспособления за уста.

 

Още двама лекари и медсестра са с коронавирус в Ловешко


Двама лекари и медицинска сестра са сред новодиагностицираните с коронавирус в Ловешко, съобщават от Регионалната здравна инспекция. В сила е необходимостта и търсенето на медицински персонал за Ловешката болница.

 

Единият заразен лекар е от извънболничната помощ в Троян, а другият и медицинската сестра са от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч. Общо положителните проби за COVID-19 в областта през последното денонощие са 42, като най-много от заразените са от Ловеч и Троян.

 

Хоспитализирани са 14 души. Починал е 49-годишен мъж от Луковит, без придружаващи заболявания.

 

Отвориха COVID кабинет във Варна

 

Първият във Варна COVID-19 кабинет за прегледи на хора със съмнения за симптоми за заболяването вече е факт, съобщи БНР.

 

Правят се бързи антигенни тестове, които са безплатни за пациентите, а ако има положителни резултати, хората са насочват към личния лекар. Това коментира д-р Даниела Колева, лекар със специалност спешна медицина.


Кабинетът ще работи всяка събота и неделя от 8 до 17 часа. От понеделник - 16 ноември, в прегледите се включва и ДКЦ "Чайка", където ще се преглеждат пациенти от 10 до 14 часа всеки делничен ден.

 

Проф. Галина Кирова: Покрай тестове и легла забравихме да говорим за пациентите


От самото начало на пандемията говорим за тестове, за легла. Забравихме да говорим за пациентите, които изкарват вкъщи своето заболяване, които имат нужда от грижа, най-малкото от поставяне на диагнозата.

 

Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика.

 

"Зеленият коридор" за лица над 65 години в магазините за хранителни стоки се премества от днес

 

"Сега чак се сетиха, че трябва да отворим поликлиники, за да имат възможност тези хора за диагностика", добави тя.

По думите ѝ, ако човек е оздравял след тежко преболедуване от COVID-19, пълното възстановяване на белия дроб е след третия месец. Тя посъветва да не се бърза за рентгенова снимка.

 

Акад. Богдан Петрунов: Светът е далеч от ваксина срещу COVID-19

 

Рано е да се говори за ваксина срещу коронавируса, такава все още не е одобрена, има само съобщения в медиите. Това каза в интервю за БТВ имунологът академик


Според него за българска ваксина пък въобще не може да се говори, защото държавата ни няма капацитет за това. „Съветвам колегите да използват думата „ваксина“ по-внимателно. Това е една лабораторна разработка, но е далеч от ваксина“, обяви той.

 

Стана ясно кога ще е готов българският прототип на ваксината срещу COVID-19

Имунологът предупреди, че последиците за преболедувалите кораниврус са сериозни. Те продължават с месеци и са за нервната система, на сърдечно-съдовата система, на бъбреците, на черния дроб, на кръвоносната система, уточни лекарят. Неговата препоръка е да се погрижим за имунитета си, дакот сме здрави чрез прием на витамин Д, витамин С, селен, цинк и други добавки.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7865 |13.11.2020 ”Arbeit macht frei” 2. Борисов се хвали: 4 000 миньори работят в мините. Всичко на макс и за износ . 11| 4475 |13.11.2020 Депутатите гледат промените в Закона за личната помощ. ”Системата ни убива” свикват протест . 17| 5581 |13.11.2020 Всичко по темата COVID-19! 3414 са новите случаи . 22| 5736 |12.11.2020 Всичко по темата! 3 945 са новите заразени с COVID-19 при 10 830 PCR теста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads