Реклама / Ads
0| 4219 |26.10.2017 НОВИНИ

ВСС единодушно „против“ бонусите за спецправосъдието

.
Единодушно, с 20 гласа „за“ пленумът на Висшия съдебен съвет се обяви срещу бонусите от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в спецправосъдието. Отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров,представляващият ВСС Боян Магдалинчев и още трима. Председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев присъстваха.
 
Въвеждането на новите „бонуси“ е предвидено в последните поправки в Закона за съдебната власт, предложени от 7 депутати, сред които и шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Проектът ще се гледа на второ четене в пленарна зала в петък. А за последно правната комисия го „коригира“ така: да се дават допълнителни възнаграждения за натовареност на всички магистрати, но за резултатност – до 6 заплати годишно само в спецправъдието.

Срещу това вече се обявиха ред организации, както и Съветът за съдебна реформа, пише още Defakto.bg.

Днес пленумът на ВСС застана зад становището на правната си комисия,  мотивира го Цветинка Пашкунова. Бонусите в случая са необоснована привилегия, категорична бе тя. Още повече, че делата за „високата корупиця“, които от 5 ноември отиват при спецмагистратите не са от чак толкова особена практическа и правна сложност, нито са чак толкова много. От справка на СГС вчера стана ясно, че от януари 2015 г. до октомври 2017 г. те са били общо 26, като повечето са започнати ири насрочени в СГС и ще се доразгледат там.

Правната комисия на ВСС има и резерви по прехвърлянето на издръжката на съдиите по вписванията и на държавните съдебни изпълнители от Министерството на правосъдието към съдебната власт, тъй като в новия съдебен бюджет не са  годишно  предвидени средства за това.

Като „идващ от специализирана институция“ (апелативния спецсъд – б.р.) Драгомир Кояджиков заяви, че ще подкрепи становището на правната комисия. В същото време обаче обърна внимание – проблемът в спецправосъдието не е за магистратите, а за служителите, половината от които са напуснали заради голяма натовареност и са се прехвърлили в СГС, НСлС, военен съд. А натовареността идвала основно от факта, че „заседанията там се провеждат в продължение на 7-8 часа“, каза Кояджиков. И настоя комисията за съдебна администрация да направи сериозен анализ, коъто да се отрази в класификатора на длъжностите в съдебната администрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3986 |29.09.2017 На финала: Напрежение покрай бонусите във ВСС . 1| 5671 |30.06.2017 Депутатите единодушно одобриха униформите на полицаите . 3| 5996 |21.06.2017 Мария Габриел единодушно одобрена от шефовете на групи в ЕП . 2| 6000 |21.06.2017 Депутатите единодушно вдигнаха минималната пенсия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads