Реклама / Ads
2| 2927 |19.01.2022 НОВИНИ

Вторият мандат на Радев няма да има нищо общо с първия, ще е с ясен дневен ред

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Политологът и университетски преподавател Христо Панчугов изрази мнение, че вторият мандат на Радев ще се различава от предходния. Мнението му е, че разликата с първия му мандат е, че на дневен ред няма да стои неговото преизбиране като държавен глава.
 

„Надявам се това да отнеме малко от амбицията, която видяхме през последните няколко години. Най-вече, защото имаше лош ефект върху процесите в българската политика дотолкова, доколкото тази година беше подчинена изцяло на преизбирането на президента Румен Радев“, обясни Панчугов пред БГНЕС. Той посочи, че вследствие на това редица належащи въпроси са били отложени до избирането на редовно правителство.


„Нито едно от служебните правителства не се занима с тези проблеми. Това в някаква степен ги изостри и ги направи много по-задълбочени, отколкото биха били, ако съответно по тях се работеше системно от началото на годината. Надявам се тази амбиция вече да отсъства и президентската институция да се фокусира върху това, върху което са ѝ правомощията по принцип“, коментира Панчугов.


Той напомни за обещанието на президента Радев за проект на нова Конституция. „Той не само не посочи параметрите на неговия проект за Конституция, но все още отлага да го предостави за обществено обсъждане. Очакваме го с интерес и с особено внимание. Тема, към която трябва да се отнасяме малко по-отговорно от тук нататък“, изтъкна политологът.


„Предният мандат на Румен Радев беше фокусиран не толкова върху война между институциите, а върху личния конфликт между президента и Бойко Борисов. От този личен конфликт не произлезе нито едно смислено институционално решение. Дори там, където президентът беше в правото си и налагаше вето по разумни причини, в момента, в който конфликтът и ветото отминеше, темата отпадаше от дневен ред. Румен Радев не е продължил да преследва институционални цели по нито една от темите, които бяха обект на противопоставяне. Надявам се от тук нататък да видим една по-отговорна институция с ясен дневен ред и смислено желание за политическа промяна“, заяви още Панчугов.


Според него войната между институциите не е толкова важна, а каква е крайната цел на едно бъдещо управление. По думите му обаче сблъсъкът между президентската институция и това правителство е неизбежен най-вече заради естествените процеси на еманципация.


„Ние виждаме няколко големи разминавания към момента към този момент. Едното, от които е пандемията. Второто е темата за Северна Македония. Дали това ще продължи като тенденция и как ще се развие - предстои да видим“, заяви още Панчугов.


Политологът Христо Панчугов отговори на въпрос дали Румен Радев ще може да критикува новата власт. Той изрази мнение, че в правителството има откровено компромисни фигури. „Реабилитацията на лица от близкото минало и на лица от управлението преди 2009 г., което остана в българската история като едно от най-корумпираните управления, са висящи въпроси. Те не са обект само на това дали президентът ще критикува правителството или не, те са обект на това как българското общество изобщо възприема и е възможно да контролира едно потенциално управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4008 |19.01.2022 Балабанов, ИТН: Борисов си имаше свой президент, Радев върна независимостта на институцията . 21| 5208 |19.01.2022 Борисов критикува, докато Радев полага клетва: Вместо да работим с милиарди, ние седим и чегъртаме ГЕРБ . 7| 3078 |19.01.2022 Александър Маринов: Румен Радев показа, че той не може да бъде уплашен, нито купен . 7| 3125 |19.01.2022 Вторият мандат: Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред НС /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads