Реклама / Ads
23| 5533 |07.06.2011 НОВИНИ

ВУЗ-ове остават без студенти, алармира Игнатов

.
Сергей Игнатов
Най-важните промени в Закона за образование, тенденциите и предизвикателствата във висшето образование бяха предмет на обширна дискусия днес в Министерски съвет, която бе водена лично от премиера Бойко Борисов.
 

В нея взеха участие ректори от висши училища, депутати, експерти от сектора на образованието.

Просветният министър Сергей Игнатов представи своите виждания и идеи. Според него периодът 2015-2020 г. ще бъде най-тежкият заради ефекта на ниската раждаемост в предишни години. Има опасност капацитетът на някои висши училища да не бъде запълнен, съобщи той.

Промените предвиждат възможности за привличане на повече чуждестранни студенти, възможности за сдружаване на университети и други форми на партньорство с чуждестранни висши училища. Ще бъде предоставено правото на самите образователни институции да признават дипломите за средно образование и при нужда ще ползват информацията от професионалния център към МОМН.

Предвижда се и да бъде премахнато ограничението за таксите в платеното обучение. Министър Игнатов поясни, че УНСС би загубил около два милиона лева, ако не се направи тази поправка. Председателят на Съвета ректорите проф. Борислав Борисов коментира, че напълно одобрява предложението университетите да продават името и дипломите си на чужди държави. Това е така нареченият франчайзинг.

Ректорът даде за пример университета Станфорд и каза, че с радост би открил филиал на УНСС в Бесарабия.

Нашите висши училища да могат да дадат името и дипломите си срещу заплащане на чужди държави е друго предложение, което също беше посрещнато радушно от ректорите.

Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна важността на образованието и квалифицираната работна ръка за притока на чуждестранни инвестиции. По думите му привличането на чуждестранни студенти също е начин за привличане на чуждестранни инвестиции.

Ректорите не скриха очакванията си за нов Закон за висшето образование, а не само промени на парче. От своя страна премиерът Бойко Борисов им обеща той да е готов до есента и ги насърчи да предлагат промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6352 |31.05.2011 Убийците от „Люлин” остават в ареста . 3| 5158 |27.05.2011 С.Игнатов: Проблем с парите има, но училища няма да затваряме . 19| 4962 |21.05.2011 С. Игнатов: Броят на университетите не е проблем . 6| 6129 |13.05.2011 С. Игнатов: Има страх от огромни двойки на матурите заради твърди критерии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads