Реклама / Ads
10| 9780 |21.11.2009 НОВИНИ

Взимала ли е пари от Доктора ексговорителката на ДАНС Зоя Димитрова?

.
Зоя Димитрова
Взимала ли е пари от Иван Тодоров-Доктора доскорошната говорителка на ДАНС Зоя Димитрова? Този въпрос отправи към сегашния директор на агенцията Цветлин Йовчев журналистката Маргарита Михнева в предаването „Станция Нова”.
 

Тя попита още дали в ДАНС има разработка за това, как Димитрова, преди Доктора да бъде убит, е получавала от него възнаграждение, за да изгражда медийния му образ.

Като гост на Люба Кулезич в „Рулетка” Михнева разкри също скандални неща около приватизацията на Български морски флот. Според нея лично тогавашният премиер Сергей Станишев, придружаван от шефът на ДАНС тогава Петко Сертов и началничката на кабинета на Сертов – Ценка Василева, са отишли във Варна, за да притискат групировката ТИМ да не кандидатства за морския ни превозвач. По този начин бил предрешен изходът от сделката и купувач се оказал единственият кандидат – дружеството „Кей Джи маритайм шипинг”, зад което стояли братята Домусчиеви. Те са известни от приватизационния фонд „Напредък”, както и от няколко приватизационни сделки – „Биовет”, „Стоков базар Илиянци”, който бе препродаден и „Балканкар Средец”.

Сред скандалните разкрития на Маргарита Михнева бе и това за сделка на военното министерство за над 100 млн лева, дадени на фонд Икуест и Георги Крумов за полагане на оптични кабели.
В предаването бяха коментирани и обвиненията срещу братята Красимир и Николай Маринови в замисляне на тройно убийство, като една от мишените бе именно Иван Тодоров-Доктора. Сега обаче излизали нови предположения, а именно, че хърватски наемни убийци били задействани срещу Доктора от балканския мафиотски гранд Сретен Йосич. Това автоматично променяло ситуацията около Маргините, тъй като обезсилва обвинението, че те са планирали атентата срещу Тодоров. Това просто е стил в работата на прокуратурата: да се повдигат обвинения, които лесно могат да бъдат оборени в съда. Така хем се обслужва общественото очакване за възмездие, хем се спазва закона, но поради липса на достатъчно доказателства, до присъда така и не се стига, коментира още Михнева.

„Това е клевета! Не съм получавала пари, но познавах Иван Тодоров-Доктора и съм правила с него интервю”, заяви в ефир Зоя Димитрова, която се включи по телефона с предаването на Нова. Бившата говорителка на ДАНС поясни, че преди да бъде назначена на работа в агенцията била проверена задълбочено, за да получи допуск до класифицирана информация. Тогава не излязло нищо иначе нямало да стане член на политическия кабинет на Петко Сертов.
След предаването Зоя Димитрова провела светкавично няколко разговора с различни хора. Междувременно се съгласила да участва следващата събота в „Станция „Нова”, където да внесе яснота по зададения въпрос за взетите пари от Доктора. (Според слухове, на които никой не вярва, ставало дума за 50 000 евро.) Споделила също, че няма намерение да съди Маргарита Михнева, защото смята, че е заблудена от сегашното ръководство на ДАНС. Дори изразила опасение, че е възможно да бъде сътворена някаква фалшива разработка, за да се опетни името й.

В сайта „Афера” Димитрова е цитирана да коментира случилото се: „Първо, казаното от Михнева е нагла лъжа и не отговаря на истината! Второ, това, че съм взела интервю в качеството ми на журналист от Иван Тодоров – Доктора, не ознавача по никакъв начин, че съм взела пари от него. Още повече, че в това интервю тогава Доктора изнесе публично, че служители на НСБОП от всички нива са навързани с контрабандата! При постъпването ми в ДАНС бях подложена на жестока проверка и след приключването и, имам достъп до най-високо ниво на класифицирана информация. Ако това, което говори Михнева е вярно, как тогава съм преминала тази проверка, според нея?! Според мен атаката срещу мен е заради мое журналистическо разследване, свързано с аферата „Цирконий”, публикувано във в. „Галерия”. След публикацията първият опит да ме дискредитират бе, злоупотребявайки с името на служител от американското посолство, сега това е втория опит – от страна на новото ръководство на ДАНС, което прекрасно знае какво означава „аферата Цирконий”. Тези хора се чувстват изключително засегнати от тази афера с циркония. Ако информацията, рапространена чрез Михнева, е подадена чрез шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, то аз питам премиера Бойко Борисов – така ли ще се разправя с неудобните журналисти – чрез специалните служби, призвани да работят за националната сигурност?! Името ми бе омаскарено от лица, които докато някои работиха в ДАНС за национална сигурност, се занимаваха с лично облагедетелствуване. Аз обаче не съм никак лесна мишена!”.

Зоя Димитрова е съсобственик на в. „Галерия” чрез общата фирма с Кристина Патрашкова „Кроз”. Неотдавна обаче тя се отдели от вестника и името и вече не е в карето като главен редактор. Според едни слухове тя напуснала, защото не била съгласна с някои от публикациите в изданието. Други слухове обаче твърдят, че всъщност тя е заета със създаването на втори вестник, който ще е част от общ медиен проект с „Галерия”. Той щял да се казва „Афера”, на името на сайта, който списва варненската журналистка Веселина Томова. В същото време запознати твърдят, че Томова не би се съгласила да участва в съвместно начинание с Патрашкова, която тя остро напада заради материал в „Галерия”, описващ някакви семейни „тайни” около детето на варненския кмет Кирил Йорданов, посписан с името Веска Томова. Истинската Томова написа преди време, че Зоя Димитрова тогава и се обадила и и се извинила, като обяснила, че няма нищо общо със завъртяната интрига чрез въпросната публикация.

Предстои да узнаем дали ръковоството на ДАНС е произвело чудовищен компромат срещу Зоя Димитрова или наистина има данни, че е взела пари от Доктора. Всичко зависи от отговора на директора на агенцията Цветлин Йовчев, ако той реши да отговори на Маргарита Михнева.

Вместо коментар: Зоя Димитрова е възмутена и пита Бойко Борисов „така ли ще се справя с неудобните журналисти – чрез специалните служби”. Хубав въпрос, подкрепяме ние. Колеги от различни медии обаче се обадиха след предаването и на свой ред питат: „Не се ли справяше бившето правителство чрез ДАНС с неудобните журналисти? „Галерия” не е ли доказателство именно за разправа с неудобните? Как Зоя Димитрова тогава защитаваше колегите си?” Това питаха колеги, очевидно превъзбудени от разхвърчалите се искри в „Станция „Нова”. "Днес е Ден на християнското семейство, уважавайте ценностите", парирахме нездравият им ентусиазъм ние. „Ах, вярно...”, завайкаха се те и моментално се отказаха да чакат отговор от Зоя Димитрова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5246 |30.10.2009 В ДАНС имало хора, получаващи пари от чужди разузнавания . 4| 4701 |23.10.2009 Режат парите за здравеопазване . 10| 5517 |12.10.2009 Борисов се обяснява в Париж заради гафове на кабинета "Станишев" . 4| 4732 |12.10.2009 Людмил Стойков: Не съм прал пари с Марио Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads