Реклама / Ads
17| 5568 |25.07.2024 НОВИНИ

Часове наред взривове в склад за фойерверки край Елин Пелин. Какво се случи? /обзор/

.
Взривове избухнаха в склад за фойерверки в района на гара Елин Пелин. По информация на Спешна помощ двама души са тежко пострадали. Двама души може още да се намират в склада, по информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Към мястото незабавно бяха насочени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ.
 

Ранените са мъж на около 40 години с изгаряния от трета степен и жена на около 30 години също с изгаряния от трета степен. Те са в „Пирогов”, каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 

Директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров коментира в ефира на NOVA, че изгаряния от трета степен означават поразяване на тъканите и кожата, в което тя опада. Той допълни, че болницата е в готовност да приеме още пациенти.

 

Жената е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния и е настанена в Шокова зала, съобщиха от лечебното заведение. Линейката с пострадалия мъж все още не е пристигнала. 

 

Димитров посочи, че има добра координация между министерството, „Пирогов” и Спешна помощ. „Колегите на работа в шокова зала имат готовност да приемат пациенти. Екипите са готови да окажат помощ на всички пациенти”, подчерта директорът на болницата.

 

Взривът е станал около 18:30 ч. пред склада, твърдят очевидци, предаде bTV.





Пожарът в складовете за фойерверки в Елин Пелин се вижда от почти 25 километра – от столичния квартал „Люлин”.

 

 

Огънят и взривовете продължават. Поне двама души са тежко ранени.

 

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска посочи, че сигнал за инцидента е получен в 18:35 ч.

 

В МВР сигналът е постъпил в 18:31 ч. Екипи на полицията са тръгнали веднага. На мястото пристигнаха и вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на силовото ведомство Димитър Кангалджиев. „Чуваме гърмежите и виждаме огромен облак дим над Елин Пелин”, каза говорителят на МВР Димитър Димитров.





"Ситуацията е много тежка". Така вътрешният министър Калин Стоянов коментира ситуацията с взривовете в складове в Елин Пелин.

 

МВР има информация за още двама души, които може да се намират в горящите складове за фойерверки в Елин Пелин.

 

Уточнява се дали в складовете има един или двама души. "И самите собственици, и хората, които работят там – комуникацията е малко трудна и не знаят кой – къде е бил. Сложно е", каза още Стоянов.

 

 

По първоначална информация горят три склада. По-късно Стоянов посочи, че има шест склада, които са пълни с пиротехнически изделия.

 

"В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Количеството на самите фойерверки готова продукция нямаме данни какво е. Знаем, че складът е бил доста добре технологично оборудван и е бил добре зареден", каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

 

Нямаме представа на какво се дължи пожара в склада за фойерверки. Това съобщи за БТА Емил Йорданов от фирмата-собственик на склада „Енигма“ ООД. По думите му и от фирмата нямат представа колко са пострадалите. 

 

„До момента компанията няма подобни инциденти”, допълни Йорданов. 

 

"Идва брониран джип и две "котки" на армията" Това обяви премиерът Димитър Главчев, който пристигна в Елин Пелин.

 

 

"Идвам, за да видя ситуацията и да координираме действията. Всичко се следи и е под контрол. Няма нужда да се всява паника сред населението”, каза Главчев.

 

Той призова да не се изпада в паника. Дали ще има евакуация на хората обаче ще решат отговорните институции.

 

По време на изказването на премиера от мястото се случи още един силен взрив.

 

 

Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други, ще се работи по всички възможни версии, съобщиха от прокуратурата.
 
По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София, поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин.

 

Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени, допълват от държавното обвинение.

 

„Ситуацията е толкова динамична, че аз не мога да дам съвет дали хората да напуснат домовете си. Сега видях, че огънят се е пренесъл към другата част на пътя. Изпратени са всички водоноски в поделенията в Елин Пелин и Горна Малина”. Това заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

 

Между 4 и 8 души са били на територията на склада. Не зная колко са пострадалите. Газта е спряна, превантивно сме направили каквото може”, каза кметът на Елин Пелин.

 

Според кмета на Елин Пелин хората трябва да стоят в домовете си, защото може от малки осколки да се възпламенят нови пожари. В склада няма боеприпаси.

 

Властите излязоха с препоръки към жителите на Елин Пелин. Желателно е те да затворят прозорците. Ако им се наложи да излязат, трябва да използват мокри кърпи на устата или маски. Това препоръча заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски. Той уточни, че РИОСВ ще направи замервания на въздуха в района.

 

Все още няма данни дали и колко е замърсен въздухът в района, съобщиха от МОСВ.

 

Обявиха частично бедствено положение в град Елин Пелин и в някои от селата в общината - Гара Елин Пелин и Нови хан. Общината приканват всички жителите, които имат водоноски, да съдействат в гасенето на пожара.

 

Системата за предупреждения BG-ALERT изпрати две съобщения за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан, сочи съобщението на сайта на системата.

 

Кметът на София Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа на Столичната община на мястото на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин, информираха от общината. Един от екипите е оборудван с дрон с термокамера. СО изпрати и пет цистерни с вода, които да подпомогнат дейностите на пожарната. Отива и мобилната автоматична измервателна станция на Столична община за контрол на качеството на атмосферния въздух.

 

10 водоноски вече са на място. Три джипа на "Военна полиция" тип "пустинна котка" влизат на мястото на взривовете в склада за фойерверки на гара Елин Пелин. В специализираните военни машини са и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и директорът на „Военна полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров.

 

"Затворена е жп линията, която минава в близост. Евакуирани са всички, които работят на гара Елин Пелин по нареждане на пожарната“, каза служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2252 |25.07.2024 Главчев обясни за смяната на областните управители на Кърджали и Смолян . 22| 3140 |25.07.2024 Заповедите на войната: обръщение към всички народи, за които войната предстои . 7| 3662 |25.07.2024 Експерт шокиран: След август ще има масови фалити в туристическия бранш . 2| 2239 |25.07.2024 Отново оскверниха гроба на партриарх Неофит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads