Реклама / Ads
3| 4663 |03.07.2008 НОВИНИ

Взривът предизвика гъба над София. Снимките - ТУК

.
Frognews. bg видя гъбата, която се извиси в резултат на взрива във военен склад за стрелково оръжие, снаряди, зенитни, ръчни и противотанкови снадряди край София. Все още експлозиите не са приключили. Евакуация на населението не се налага.
 

 

Около 2500 тона стари класически боеприпаси и 15 тона тротил имало към момента на взрива във военното поделение край Челопечeне. Президентът Първанов бил на мястото на инцидента и щял да следи случая много отблизо, защото проблемът с унищожаването на стари боеприпаси е много голям, обясни началникът на президентския кабинет Никола Колев, който призова правителството да вземе мерки и да се вземе решение по въпроса с унищожаването на подобни боеприпаси. Според него в страната те са между 80 000 и 100 000 тона.

Специално за Frognews.bg от пресцентъра на МО съобщиха, че радиационният фон в района на под. 18250 в Челопеч, Софийско, е в рамките на нормалните стойности. Подразделение от Българската армия за химическа, бактериологична и екологична защита вече е на мястото на инцидента и извършва непрекъснати замервания.

Готовност за участие има и екип за извършване на химическо разузнаване на токсични и химични вещества ръководен от полк. Дженко Дженков. Няма опасност от обгазяване на района с отровни вещества.

На мястото на инцидента е изпратен модул от 38 полк ЯХБЗ (ядрена,химична и биологична защита) - Мусачево в състав: 4 броя машини за ядрена, химична и бактериологична защита "Маяк", 4 броя авторазливни станции за специална обработка, една станция за ликвидиране на последствията и един дезинфекционно - душев автомобил, който е в готовност за действия в района на инцидента.

Група от Центъра за наблюдение и мониторинг на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка - Банкя е изпратена в района за обследване на създадената химическа обстановка. Групата разполага с високочувствителни прибори за откриване на токсични химически вещества.

pushak_1.jpg
vzrivovesofia6_.jpg vzrivovesofia__f.jpg

автор: Милко Първанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5312 |09.06.2008 Симеон: Силният екип преодолява всякакви предизвикателства . 2| 6239 |19.03.2008 Взривът в Пловдив водел към зам.- директора на ГДБОП И. Иванов? . 5| 5315 |03.01.2008 Външнополитическите предизвикателства пред България . 0| 5349 |11.11.2007 Руски танкер се разцепи и предизвика еко катастрофа в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads