Реклама / Ads
5| 5305 |03.01.2008 НОВИНИ

Външнополитическите предизвикателства пред България

.
Още от първия ден на новата 2008 г. европейска България се изправя пред международните предизвикателства, които във все по-голяма степен започват да определят битието на нейните граждани.
 

Радио Дойче веле

 

„Предстои безмилостно откровен разговор с българското общество за основните предизвикателства пред страната в контекста на членството в ЕС". Това са думи на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, казани по повод огласените в самия край на 2007 г. данни на социологическо изследване, които подсказват очакваните сериозни трудности през втората година на еврочленството. Макар че новото европейско битие на хората е без алтернатива и те го подкрепят, според проучването броят на еврооптимистите в страната е незначителен, а страховете на гражданите са много. Повишаването на цените в резултат на инфлацията, недоверието към държавните институции, опасенията от злоупотреби със средствата от европейските фондове, достигналите критично ниски точки здравеопазване и образование - всичко това, освен тежките въпросителни пред управлението през започналата втора година от членството в ЕС, създава и опасения от избуяване на европесимизъм и производните от него ефекти за обществото.

natura.jpgbryag.jpg През 2008 г. най-много работа предстои за изпълнението на препоръките на Европейската комисия в областта на екологията.

„Побългаряването" на екологичната програма „Натура 2000"

със свиване на защитените територии, както и наложените от ЕК съкратени квоти за количествата въглероден двуокис пред страната поставят пред сериозно изпитание неубедителното управление на тристранната коалиция.  През годината  се очаква България да получи по-голяма яснота кога ще може да се присъедини към еврозоната. Дефицитът по текущата сметка и инфлацията са вероятно най-тежките проблеми, които българската икономика предстои да преодолее, за да може да въведе еврото като своя разплащателна парична единица.

Сред основните приоритети през следващите две-три години несъмнено ще бъдат  присъединяването на страната  към Шенгенското пространство, запазването на висок икономически растеж, за който основна роля ще играят икономическите отношения с големите европейски държави начело с Германия, участието в укрепването на зоната на правосъдие, свобода и сигурност, както и изграждането на единната европейска енергийна политика - все предизвикателства, изискващи солидна управленска воля и обществена подкрепа.

shengen-1.jpgЗадача  на българската дипломация във външната политика на ЕС може да бъде нейната активна роля в

 приближаването на съседните страни към членството им в ЕС.

Още в края на миналата година България се опита да играе конструктивна роля в решаването на въпроса със статута на Косово и доколкото това е европейски проблем, най-вероятно тези усилия ще продължат.

Съвсем естествено приоритетни ще останат отношенията с евроатлантическите партньори. Положителни знаци на сътрудничеството в рамките на НАТО ще продължат да бъдат участието на български военни контингенти в мисии на Алианса в различни горещи точки на планетата, модернизирането на професионалната вече българска армия,  както и започващата през тази година дейност на съвместните българо-американски военни съоръжения на територията на страната.

putin.jpg Ключови предизвикателства ще представляват отношенията на България с Русия, особено в контекста на посещението на руския президент Владимир Путин в София този месец, на Черноморското икономическо и политическо сътрудничество, работата в ООН по проекта „Алианс на цивилизациите", както  и на други важни външнополитически направления.

Накратко, България навлиза в една сложна и отговорна външнополитическа година, чиито изпитания ще бъдат не по-малко трудни от вътрешнополитическите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4860 |03.01.2008 България в снежен пашкул; проблемите ще се решат напролет . 3| 5451 |30.12.2007 АФП: Корупцията продължава да мъчи България и Румъния . 2| 5147 |06.12.2007 България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads