Реклама / Ads
6| 5999 |31.05.2024 НОВИНИ

WSJ: Щатските HIMARS, GMLRS и артилерия готови да защитят Харков, но без удари в дълбочина на Русия

.
Установки HIMARS
Новата политика на САЩ позволява на украинските сили да използват артилерия и да изстрелват ракети с малък обсег от пускови установки HIMARS срещу командни пунктове, оръжейни складове и други съоръжения на руска територия, които се използват от руските войски за нападение върху района на Харков, пише Wall Street Journal.
 

Но въпреки промяната на позицията си, Вашингтон не дава разрешение на Украйна да използва ракети ATACMS с по-голям обсег на руска територия.

 

Тесният географски обхват на използване на оръжия от САЩ е опит на администрацията на Байдън да помогне на Украйна да се защитава по-добре срещу руска офанзива в района на Харков, като същевременно ограничава риска конфликтът да ескалира в пряк сблъсък между Вашингтон и Москва, обяснява изданието.

 

„Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва оръжия, предоставени от Съединените щати, за да отговори на огъня в района на Харков, така че Украйна да може да отблъсне руските сили, които я атакуват или се готвят да я атакуват“, цитира изданието американския официален представител.


„Нашата политика по отношение на забраната на използването на ATACMS или удари на далечни разстояния в Русия не се е променила“, добави служителят.

 

Оръжията, които САЩ ще позволят на украинците да използват в района на Харков, включват управляеми боеприпаси GMLRS, системи HIMARS и артилерийски системи, казаха американски служители.

 

Напомняме: От февруари 2022 г. Съединените щати отказват да разрешават оръжията, които доставят на Украйна, да бъдат използвани за атаки на руска територия. На Украйна беше позволено да нанася удари по цели в Крим, защото се намира в рамките на международно признатите граници на Украйна, а Вашингтон твърди, че анексирането на полуострова от Москва е незаконно.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че е правилно да се коригират ограниченията върху използването на оръжия, които Украйна получава от Съединените щати, пише още "Украинская правда".

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 20649 |31.05.2024 Посланикът на САЩ в България: Не се намесваме във вътрешната политика, не казваме на хората какво да правят . 13| 22387 |31.05.2024 Румен Драганов: В Гърция е по-евтино на север, където ходят англичани е скъпо . 0| 2575 |31.05.2024 Откриха 7-годишното момче с аутизъм, което изчезна в Банкя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads