Реклама / Ads
1| 3417 |10.05.2017 НОВИНИ

Забраняват приватизацията на държавни дружества, реши МС

.
Забранява се приватизацията на държавни дружества и продажбата на имоти частна държавна собственост, стана ясно след днешното заседание на кабинета ”Борисов-3”.
 
Възложено е на Министерство на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов след заседание на Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

"Оттук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъде продаван след решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет. Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага", заяви той.

Причината за това е фактът, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени.

"Останалият пакет се предлага в последните три-четири години, но без никакъв интерес. Дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за българската държава. Оттук нататък ще направим всичко те да бъдат развивани", каза още ресорният министър.

Караниколов уточни, че се спира приватизацията на дружества държавна собственост. Под приватизация се разбира и продажба на имоти - частна държавна собственост, които се предлагали от областните управители след съгласуване с министъра на финансите.

Приватизацията на обособени части пък щяла да става след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. "Приветстваме всички действия по промени на законодателството, което ще регламентира публично-частното партньорство", допълни той.

Икономическият министър обяви, че държавата мисли да развива тези дружества, а другият момент, довел до решението, е изчерпаният ресурс на българската държава за приватизация.

"Идеята е оттук нататък дружествата, които са останали, съществуват над 20 години и се развиват. Специално тези, които са към Министерство на икономиката са на печалба", коментира още той.

Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата. Давам за пример Военнопромишленият комплекс, каза Караниколов.

Надявам се с този екип да успеем да постигнем още по-добри резултати, изтъкна Горанов.

Приватизацията на практика до голяма степен е изиграла своята роля, коментира от своя страна Владислав Горанов. Той изтъкна, че фокусът е върху новият начин на управление на държавната собственост и увеличаване ролята на парламента в този процес. Горанов изтъкна още, че най-ценните активи отдавна са в задължителния списък и стратегията за развитие на военно-промишления комплекс е свързана с увеличаване на тяхната роля, както за отбранителните способности на Българската армия, така и като икономически субекти, които могат да реализират резултат за държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3758 |01.05.2017 Помощник на държавния секретар на САЩ отива при Георге Иванов . 1| 3544 |14.03.2017 Фирмите могат да забраняват носенето на забрадка на работното място . 5| 3968 |10.03.2017 Мирчо Петков получи три години затвор за източване на Държавния резерв . 0| 3717 |24.02.2017 417 млн. лв. са дълговете на общинските и държавните болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads