Реклама / Ads
68| 5883 |29.01.2021 НОВИНИ

Захариева: ГЕРБ никога не са били в коалиция с ДПС. Никога!

.
Екатерина Захариева, министър на външните работи
Нервен смях и категоричност - ГЕРБ никога не са били в коалиция с ДПС. Никога! Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV. Повод за думите й е изказването на бившия втори в редиците на управляващите - Цветан Цветанов, който заяви, че гласувайки за ГЕРБ, избирателите получават именно Движението за права и свободи.
 

"Моля ви се, какво да кажа...", започна с насмешка вицепремиерът Захариева.

"Всякакви неща се чуват от господин Цветанов. Той е бил зам.-председател на партията, така че това е абсурдно. Никога не сме били в коалиция с ДПС. Никога!", отсече Захариева. Тя повтори една от основните тези на управляващите - съвместна работа с партията на Мустафа Карадайъ има по отношение на закони и договори с ясна евроатлантическа насоченост.

 

"Не съм почувствала влияние на ДПС в ГЕРБ. Така да отговоря...", каза през леко нервен смях Захариева.

 

А иначе - абсурдно било да се мисли, че евродепутат може да влияе върху решение на Европейската комисия. Повод за думите на Захариева са твърденията, че големите количества от ваксината, договорени с AstraZeneca са следствие от роднинската връзка на евродепутата Ева Мейдел с директора на фармацевтичната компания за България.

Количествата, доколкото знам, са пропорционални за всички, обясни обаче Захариева. По думите и в началото именно AstraZeneca били най-близо до откриване на ваксината и решението не било политическо.

 

Управляващите, разбира се, се готвели за изборите. След като датата за парламентарния вот станала ясна, партията започнала интензивна подготовка, мислила и за програмата си. Не е ясно самостоятелно ли ще се яви или в коалиция. Провеждали се разговори.

Захариева не пропусна възможността да отправи критики към президента Румен Радев по отношение на избраната дата. ФрогНюз припомня, че тя се превърна в поредния повод за престрелки между "Дондуков 1" и "Дондуков 2".

 

"Доста държави забраниха пътуванията от регион в регион по време на празниците. Не мога да предвидя дали това няма да се случи и в момента. Не бих казала, че датата ще помогне за висока избирателна активност. Мисля, че става въпрос за недоглеждане. Никога нямаше да предложа тази дата. Великден е все пак. Не е какъвто и да е празник. Великден има веднъж в годината. Когато се обсъждаше със сънародниците ни зад граница, никой не покани представител на МВнР. Той (Радев, бел.ред) не съгласува това нито с професионалните дипломати, нито с мен. Не потърси предварително мнение. Щяхме да кажем. Но това е датата, в крайна сметка", посочи Захариева и доплни: Минало и през ума, че е нарочно, но се надявала да не е така.

 

МВнР полага всички усилия, за да гарантира правото на глас на сънародниците ни зад граница, увери още външният министър Захариева.

 

"Дори в държавите, които са само с уведомителен режим, се презастраховахме. Правим всичко възможно, за да осигурим секциите, които сме осигурявали. Има секции, в които гласуват по 10 човека. Има секции, в които се налага да изчакат. Трябва да се спазват препоръките на съответните власти в държавата. Имаме надежда, че на повечето места ще разрешат. Така или иначе още е рано. Сега искаме принципно съгласие. Няма сигнали, че някъде ще ни кажат "Не". Има време до изборите", обясни Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4002 |28.01.2021 Иван Брегов: ГЕРБ са първопроходци в първичната глупост за новата прокурорска фигура . 25| 4177 |28.01.2021 Политолог: Гафове на ГЕРБ до изборите може да стопят разликата с БСП . 13| 3503 |26.01.2021 ГЕРБ започва набиране на предложения за народни представители . 13| 4446 |22.01.2021 Доц. Вацев: БСП е двойно мотивирана за победа на изборите, от ГЕРБ са силно деморализирани, объркани и неспокойни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads