Реклама / Ads
0| 2819 |02.04.2024 НОВИНИ

Закръглят заплати и пенсии нагоре, като приемем еврото

.
Евро
Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната, предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото, който е пуснат за обществено обсъждане.
 

За пенсии, заплати, обезщетения и социални помощи няма да важи общото правило за закръгляване при превалутиране от левове в евро. За тях при превалутиране от левове в евро, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се увеличават с единица.

 

При влизането ни в еврозоната парите по сметки и депозити, както и кредитите ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който ще влезем в еврозоната.

 

Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се променят. Но за левовите заеми с плаваща лихва на банките може да се наложи да променят основата, на базата на която определят лихвата.

 

Сега голяма част от лихвите по левовите кредити се определят на база лихвите по левовите депозити.

 

С влизане в еврозоната левови депозити няма да има и за база за определяне на лихвите по заемите банките може да използват лихвите по влогове в евро.

 

В проектозакона е записано, че при тази промяна лихвите по заемите не може да са по-високи от лихвите преди въвеждане на еврото.

 

Шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят безплатно суми в брой от левове в евро. В селища, където няма офиси на банки, това ще правят в "Български пощи“. За обмяна на суми над 30 хил. лв. от банките ще искат три дни предварителна заявка.

 

В пощата предварителна заявка ще искат за обмяна на суми от 1000 лв. до 10 хил. лв. Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2355 |02.04.2024 Доц. Красен Станчев: В политически хаос разходите се увеличават между 400 и 600 млн. лв. . 3| 2369 |02.04.2024 Любомир Каримански: Без хора от средно експертно ниво в отделните министерства за министри . 8| 7189 |02.04.2024 Анализаторът Джеймс Ставридис: Новият фронт на Путин във войната в Украйна е на Балканите . 4| 2394 |02.04.2024 Министър Богданов: Ползи от 1,1 млрд. лв. на година, когато станем пълноправен член на Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads