Реклама / Ads
6| 5768 |17.06.2021 НОВИНИ

Зам.-министър на енергетиката: Цените на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми

.
Източник: БГНЕС
”Общата картина се състои от най-мащабни проекти и огромни задължения, предизвикани от липсата на инвенстиции, кърпенето на дупки туки там и подкрепянето на губещи дружества, както и липсата на визия за пограма.” Това каза служебният заместник-министър Алексансдър Николов в ”Студио Хъ” по телевизия 7/8.
 

Министърът изтъкна, че спрямо стратегията на Европейския съюз, ние се намираме на 6-7 години назад. Дори след Румъния. Николов изрази надежда, че щом Румъния може да се вписва добре в тази стратегия и България ще може при наличие на желание, експертиза и съобразяване с пазарния контекст. Затова Планът за устойчивост и развитие е от изключителна важност за енергийния сектор.

 

"Системата трябва да е балансирана, да работи в полза на всички и с ясни и последователни стъпки да се търси резултатт" - каза енергийният министър.

 

Обясни голямата задлъжнялост с наличието на "странни проекти", проявена недалновидност и най-вече, че "не се наричат проблемите със собствените им имена, а решаването им се отлага във времето". - допълни Николов.

 

Подчерта се и че решаването на този огромен проблем изисква прозрачност,  твърди мерки, изпозлване на наличния ресурс като уточни, че посоката на развитие трябва да е "обща за всички".

 

Според него увеличените цени на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми. Задължително трябва да се подобри ефективността на дружеството "Топлофикация", да се приложи преструктуриране и ясна "визия за 5+ години".

 

На въпрос на зрител относно ТЕЦ-овете, Николов изтъкна тяхното значение за системната сигурност и отбеляза, че успешното им регулиране и намаляване на разходите, правилата на работа да се "изсветлят". Критериите и целите да се обвържат със заплащането, а за постигането на тези резултатите, трябва да се ангажират сериозни хора със "сериозна експертиза".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3941 |14.06.2021 Здравният зам.-министър: Имало е сигнали в Интерпол за скандалните трансплантации . 5| 7383 |11.06.2021 От екипа на Цветелина Бориславова уточняват за новия зам.-министър на енергетиката . 4| 3759 |08.06.2021 Зам.-министърът на енергетиката: Финансовото състояние е меко казано тежко . 3| 4835 |07.06.2021 Доброволно: Зам.-министър в МРРБ се оттегли от поста заради протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads